Tidskriften Dermatitis: Parabener årets "icke-kontaktallergener"

Den vetenskapliga tidskriften Dermatitis presenterar i december parabener som “Contact (non)allergens of the year. Alltså icke-kontaktallergener:

“The frequency of sensitivity to this widely used biocide has remained low and remarkably stable for many decades despite extensive use and progressive expansion of utilization worldwide. The authors select paraben mix as the (non)allergen of the year. Paraben reactions are quite uncommon and generally relevant. Parabens remain one of the least allergenic preservatives available. The unsubstantiated public perception of paraben safety has led to its replacement in many products with preservatives having far greater allergenic potential. This report reviews the well-established safety of parabens from an allergologic standpoint.”

Läs artikeln

Värt att notera är att parabener, eller mer korrekt methylparaben, ethylparaben, propylparaben och butylparaben, är bedömda som säkra att använda i kosmetiska produkter och återfinns i bilaga V i kosmetikaförordningen. Bedömningen avser också risk för hormonstörande egenskaper.

Beträffande marknadsföring är det värt att påminna om kraven om påståenden om kosmetiska produkter enligt den så kallade “claims-förordningen” 655/2013:

5. Skälighet:

1. Påståenden om kosmetiska produkter ska vara objektiva och får inte vara nedsättande mot konkurrenterna eller mot ingredienser som används lagenligt.

Parabener, de fyra nämnda, används bevisligen både säkert och lagligt enligt kosmetikförordningen.