Kommissionen

BPHR svarar på konsultationen om ny detergentförordning

BPHR har besvarat EUs konsultation om förslaget till ny detergentförordning tillsammans med systerföreningen KoHF. Vi har framfört åsikter om att förslaget väntas öka den administrativa bördan avsevärt. Det är i synnerhet förslagen kring CE-märkning, produktpass och den korta övergångstiden som vi har pekat på.

Nya EU-regler för att minska avskogning kan påverka biobaserade råvaror

Köper ditt företag produkter av palmolja, soja eller gummi? Eller glycerol? Då bör du ha koll på EU:s förordning mot avskogning. Syftet är att förhindra att handel av några utvalda produkter bidrar till avskogning eller utarmning av skogar. Frågan bevakas av kansliet och diskuteras i BPHRs tekniska kommitté.

Detergenförordningen - Kommissionens förslag till ny lagstiftning är publicerat

Kommissionens förslag till ny detergentförordning har publicerats. Förslaget ska nu gå vidare till Parlamentet och Rådet i en så kallad “Ordinary Legislative Procedure” innan lagstiftningen fastställs. Under processen i Parlamentet och Rådet kan det införas ändringar, tillägg och justeringar. Denna process kan dra ut på tiden och tidsplanen kan även påverkas av val till Parlamentet under 2024. Bästa bedömningen är att en ny lagstiftning kan antas under 2025.

EUs Ekodesignförordning pekar ut "detergents" som prioriterat område

Ekodesignförordningen är en av lagstiftningarna som ingår i Green Deal. Förordningen är ett ramverk som syftar till att styra upp hur man bedömer vilka produkter som är mer eller mindre hållbara. I slutändan vill man åstadkomma mer miljömässigt hållbara och cirkulära produkter på EU-marknaden. Nu öppnar Kommissionen en konsultation gällande hur olika produktområden ska prioriteras, och där har “detergents” pekats ut som en föreslagen prioritering.

CLP: Förslag till kriterier för hormonstörande ämnen och PMT publicerade

EU-Kommissionen har publicerat sitt förslag till reviderad CLP-förordning (Klassificering och märkning av kemiska ämnen och blandningar). Förslaget innehåller kriterier för, hormonstörande ämnen, PBT och vPvB (Persistent, Bioackumulerande, Toxiskt och mycket Persistent och mycket Bioackumulerande ämnen) samt PMT och vPvM (Persistent, Mobilt, Toxiskt och mycket Persistent och mycket Mobilt).

BPHR svarar på konsultation om förslaget gällande Ecodesign for sustainable products

BPHR och KoHF har tagit fram ett gemensamt svar på Kommissionens förslag till ramverk gällande Ecodesign for sustainable products. Ramverket sätter de huvudsakliga regelverket för hur man i senare skede tar fram detaljerade regler för t.ex. tvätt- och rengöringsprodukter eller olika maskiner.

BPHR har besvarat konsultationen om förordningen för tvätt- och rengöringsmedel

BPHR har besvarat Kommissionens konsultation om ändringar i förordningen för tvätt- och rengöringsmedel. Vi har bland annat tryckt på att märkningskraven behöver anpassas till övriga lagstiftningar så att man undviker dubbla märkningskrav samt att fosforförbudet gällande konsumentprodukter inte bör utvidgas till professionella produkter.

Engångsplast: Vägledning från Kommissionen

I enlighet med EU-direktivet om engångsplast måste EU-länderna senast den 3 juli i år se till att vissa plastartiklar för engångsbruk inte längre släpps ut på EU-marknaden. Produkter som berörs är bland annat livsmedels- och dryckesbehållare, samt sanitetsartiklar, tobaksartiklar och våtservetter. För våtservetter som innehåller plast införs ett krav på märkning från 3 juli 2021.

Arbetsplan ekodesign och energimärkning 2020-2024: Professionell tvätt och disk

Utifrån en förstudie kommer EU-kommissionen att presentera ett förslag till arbetsplan för ekodesign och energimärkning 2020-2024 som ska diskuteras med medlemsländerna på ett samrådsmöte där Energimyndigheten medverkar för Sveriges räkning. Konsulterna, som gjort förstudien, föreslår att gå vidare med är bland annat professionell tvätt, disk och storköksprodukter.

Naturvårdsverket och Svenskt Näringsliv: Webinar om EUs cirkulära ekonomi och kemikaliestrategi, 16 april

Hur får vi cirkulära resursflöden i praktiken? Under webinaret presenteras EU-kommissionens initiativ och näringslivets uppmaningar till myndigheter och beslutsfattare för att komma vidare. Medverkande är Kommissionen, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket samt flera industrirepresentanter.

EU-kommissionen: The Green Deal

EU-kommissionen har gått ut med ett stort initiativ, the Green Deal, som ska drivas igenom under de närmsta åren. The Green Deal är ett samlingsnamn för flera olika strategier för att allmänheten och näringslivet i EU ska kunna genomföra en hållbar grön omställning. En av strategierna gäller kemikalieanvändning och har som mål att uppnå en “zero pollution ambition for a toxic-free environment”. Kemikaliestrategin ska presenteras under 2020.