KemI: Rapport om tillsyn av kemiska produkter

KemI har publicerat en rapport från tillsynsprojektet 'Märkning av kemiska produkter i handeln – ett samverkansprojekt tillsammans med Sveriges kommuner'. Vissa yrkesbutiker har också granskats. Framför allt är det CLP-efterlevnad som granskats och KemI har konstaterat att det fortfarande finns produkter märkta enligt det gamla klassificerings- och märkningsregelverket, trots att alla kemiska produkter som finns i handeln sedan den 1 juni 2017 ska vara klassificerade, märkta och förpackade i enlighet med CLP-förordningen.

Kommissionen: Begränsning av metanol i spolarvätska

Kommissionen har publicerat beslut om en begränsning av metanol i spolarvätska. Begränsningen innebär att en spolarvätska maximalt får innehålla 0,6 vikt-% metanol om den ska säljas till allmänheten. Begränsningen träder ikraft den 9 maj 2019 och gäller produkter som sätts på marknaden från och med detta datum.

KemI: Seminarium om datakrav i ansökningar för biocidprodukter

Kemikalieinspektionen planerar att hålla ett heldagsseminarium om datakraven i ansökan om godkännande av biocidprodukter den 18 september 2018. Under seminariet går man igenom kraven inom kemi, hälsa, miljö och effektivitet. Seminariet riktar sig till företag som kommer att behöva ansöka om godkännande av en biocidprodukt.

Konserveringsmedel MBIT: Krav på märkning av kemiska produkter från 1 juli 2018

Kansliet påminner om beslutet om godkännande av konserveringsmedlet MBIT, CAS nr 2527-66-4, för användning som konserveringsmedel i kemiska produkter. Godkännandet gäller från den 1 juli 2018, men innebär samtidigt krav på märkning av behandlade varor, t.ex. tvätt- och rengöringsmedel.

AISE: Vägledning till förordningen om tvätt- och rengöringsmedel

AISE har uppdaterat sin vägledning till förordningen om tvätt- och rengöringsmedel. I den senaste versionen har man förtydligat att fullständigt innehåll i konsumentprodukter ska anges på en hemsida som ska vara lätt tillgänglig för konsumenter. När det gäller konsumentprodukter ska den hemsida som konsumenter ska vända sig till anges på förpackningen. Det här kravet gäller inte produkter för yrkesmässig användning.

Missförstånd vid kommunal tillsyn om mikroplaster i kosmetiska produkter?

Några medlemmar i BPHRs systerorganisation KoHF har vid tillsyn riktad mot återförsäljare fått information om att deras kosmetiska produkter innehåller mikroplaster och att dessa är föremål för förbud fr.o.m. den 31 december i år vid försäljning till slutanvändare/konsument. Tillsynen verkar felaktigt ha uppfattat det så att vissa ingredienser i INCI-listan per definition är förbjudna i alla produkter som sköljs av. Så är inte fallet, utan villkoret för att omfattas av det nationella förbudet är egenskaper och funktioner, inte INCI.

Giftinformationscentralen: EU-harmoniserat format för inrapportering av kemiska produkter

Från den 1 januari 2020 gäller nya regler för inrapportering av kemiska konsumentprodukter till Giftinformationscentralen. För professionella produkter gäller de nya reglerna från den 1 januari 2021 och för industriprodukter från den 1 januari 2024. Nya produkter som sätts på marknaden ska anmälas enligt det nya EU-harmoniserade formatet via en europeisk portal som tillhandahålls av ECHA. De kemiska produkterna ska även förses med en unik kod, den s.k. UFI-koden. Produkterna ska också tilldelas en produktkategori beroende på avsedd användning.

ECHA: Biocidförordningen - vägledning om hormonstörande ämnen

ECHA har tillsammans med EFSA (European Food Safety Authority) publicerat en teknisk vägledning för identifiering av hormonstörande ämnen under biocidproduktförordningen och växtskyddsmedelsförordningen. Kriterierna för biocider tillämpas från den 7 juni. Den 19 juni arrangerar ECHA ett webinar för att förklara den praktiska tillämpningen av kriterierna.

Finansdepartementet: Bekämpningsmedelsskatten - aktuella läget

I slutet av mars lämnade KTF-kansliet yttrande över finansdepartementets förslag beträffande bl.a. bekämpningsmedelsskatt. Vi har därefter varit kontakt med departementets rättssakkunniga på enheten för mervärdesskatt och punktskatter. Det besked vi får när det gäller ärendegången är att det är under beredning. Något uttalande från regeringen i frågan finns ännu inte och det är därför oklart vad som kommer att ske.

KemI-utredning: Mikroplast i kosmetiska produkter och andra kemiska produkter

Kemikalieinspektionen har på uppdrag av regeringen undersökt om det finns mikroplast i ytterligare kosmetiska produkter och andra kemiska produkter än de som omfattas av förbudet som börjar gälla för s.k. rinse-off-produkter den 1 juli i år. Syftet har varit att utreda om det behövs ett utökat förbud mot mikroplast i Sverige. Kemikalieinspektionen har redovisat utredningen i en rapport som har överlämnats till regeringen.

Finansdepartementet: Remiss om bekämpningsmedelsskatt - yttrande

Kansliet har lämnat synpunkter på finansdepartementets remiss av betänkandet 'Skatt på kadmium i vissa produkter och kemiska växtskyddsmedel' (SOU 2017:102). Betänkandet är resultatet av utredningen om skatt på tungmetaller och andra hälso- och miljöfarliga ämnen samt översyn av bekämpningsmedelsskatten. Vi tillstyrker utredningens förslag: Skatt på bekämpningsmedel som inte är växtskyddsmedel tas bort. Om förslaget går igenom är det en stor framgång för IIH och kansliets övriga berörda branschföreningar i en fråga som vi arbetat med i över tio år.

KemI: Remiss angående rapportering av PFAS till produktregistret

KemI planerar att utöka produktregistret gällande inrapportering av ämnen som faller in under begreppet PFAS. Första inrapporteringen kommer - om remissförslaget går igenom - att göras i februari 2020. Som underlag för kansliets remissyttrande vill vi ha era synpunkter senast den 1 juni.

Reach: Två ämnen begränsas i kosmetiska produkter

En ny begränsning av ämnena oktametylcyklotetrasiloxan (D4) och dekametylcyklopentasiloxan (D5) har införts. Ämnena förekommer i kosmetiska produkter och har miljöfarliga egenskaper, de ansamlas i levande organismer och är mycket svårnedbrytbara. Begränsningen börjar gälla den 1 februari 2020 och gäller produkter som sköljs av från kroppen.

KemI: Dags för den årliga redovisningen till produktregistret

Om du tillverkar eller för in anmälningspliktiga produkter ska du meddela detta till produktregistret. Du kan anmäla din verksamhet, registrera dina produkter och göra den årliga redovisningen av kvantiteter i Kemikalieinspektionens e-portal. Senast den 28 februari 2018 ska alla produktuppgifter för kalenderåret 2017 vara uppdaterade.