EU-kommissionen: Nytt förslag om kriterier för hormonstörande ämnen avvisades

EU-kommissionens reviderade förslag om vetenskapliga kriterier för hormonstörande ämnen väcker fortfarande samma farhågor som det ursprungliga förslaget och accepterades inte av medlemmarna i EU-kommissionens ständiga kommittéer för växtskyddsmedel och biocider, som träffades i slutet av förra veckan. EU-kommissionen valde därför att avstå från att ens låta kommittéerna rösta om förslagen. Detta betyder fortsatt väntan på en lagstiftning som EU-kommissionen skulle ha beslutat om för snart tre år sedan.

- Kritiken från Sverige och andra medlemsländer har förstås flera bottnar i en sådan här komplicerad fråga. Men vår allvarligaste invändning är att den nuvarande skrivningen gör det väldigt svårt att förbjuda hormonstörande ämnen eftersom ribban för att bevisa att ämnens hormonstörande effekter sätts på en mycket hög nivå, säger Lisa Anfält, enhetschef på Kemikalieinspektionen, till Aktuell Hållbarhet.

De omdiskuterade kriterierna gäller två lagstiftningsområden som har olika beslutsordningar. När det gäller växtskyddsmedel kan EU-kommissionen ta ett beslut om det godtas av medlemsländerna genom en omröstning i den ständiga kommittén för växtskyddsmedel, medan det för nya kriterier gällande biocider ska tas fram en genomförandeförordning av kommissionen, som kan ifrågasättas av rådet eller parlamentet.

Källa: Aktuell Hållbarhet 22 november