Kemikalieinspektionen

KemI: Remiss angående rapportering av PFAS till produktregistret

KemI planerar att utöka produktregistret gällande inrapportering av ämnen som faller in under begreppet PFAS. Första inrapporteringen kommer - om remissförslaget går igenom - att göras i februari 2020. Som underlag för kansliets remissyttrande vill vi ha era synpunkter senast den 1 juni.

KemI: Dags för den årliga redovisningen till produktregistret

Om du tillverkar eller för in anmälningspliktiga produkter ska du meddela detta till produktregistret. Du kan anmäla din verksamhet, registrera dina produkter och göra den årliga redovisningen av kvantiteter i Kemikalieinspektionens e-portal. Senast den 28 februari 2018 ska alla produktuppgifter för kalenderåret 2017 vara uppdaterade.

KemI-utredning: Plastpartiklar i kosmetika och andra kemiska produkter

Kemikalieinspektionen arbetar med ett regeringsuppdrag om plastpartiklar i framför allt kosmetiska produkter och rengöringsprodukter (se tidigare publicerad nyhet). Kansliet har deltagit i ett webbinar för att uppdateras om läget i utredningen. KemI har fått besked om förlängd utredningstid m.a.a. att Kommissionens rapport om mikroplaster dröjt.

KemI-utredning: Plastpartiklar i kosmetika och andra kemiska produkter - kansliets synpunkter

Kemikalieinspektionen arbetar med ett regeringsuppdrag angående plastpartiklar i tvätt- och rengöringsmedel och i leave-on-kosmetik, som ska rapporteras den 15 december 2017. IIH och KoHF har deltagit i dialogmöten med KemI, senast ett möte i mitten av oktober med fokus på tvätt- och rengöringsmedel. Kansliet har gett skriftliga kommentarer som komplement till de synpunkter som framförts på möte.

KemI: Tillsynsprojekt - biocidbehandlade varor

Kemikalieinspektionen driver ett tillsynsprojekt för att kontrollera om företagen följer reglerna för biocidbehandlade varor. KemI kontrollerar att man har den märkning som krävs, såsom att den är på svenska, att den innehåller uppgift om det verksamma ämnet och att detta ämne är godkänt för denna användning. Nytt för i år är även att KemI analyserar en del av varorna på ett laboratorium, för att förvissa sig om att endast godkända biocider använts, samt för att i någon mån utröna om företagen har tillräckliga kunskaper om hur de varor de säljer har biocidbehandlats, eftersom de ska kunna redovisa detta om en konsument ställer frågor om det.

KemI: Kartläggning av farliga ämnen

Kemikalieinspektionen kommer att spendera ca 40 miljoner under 4 år på att kartlägga farliga ämnen i konsumentprodukter. De kommer att titta på papper, gummi och silikon men även på vilka olika kemikaliekrav som ställs i bland annat olika miljömärkningskriterier. Utredningen om mikroplaster i kemiska produkter, som redan har startat, är en del av denna kartläggning. KemI intresserar sig också för produkter som konsumenter på annat sätt utsätts för i samhället, varför IIH bevakar kartläggningen.

Myndigheter stärker samarbetet för att minska riskerna med högfluorerade ämnen

37 myndigheter och forskningsinstitutioner har kommit överens om att utöka sitt samarbete för att hantera problemen med högfluorerade ämnen (PFAS). Myndigheterna har undertecknat en gemensam avsiktsförklaring om att samarbeta för att minska riskerna och öka kunskapen om PFAS.

EU-länderna har röstat ja till kriterier för hormonstörande ämnen

En majoritet av EUs medlemsländer har godkänt EU-kommissionens förslag till vetenskapliga kriterier för att identifiera hormonstörande ämnen. Sverige röstade nej till förslaget, främst p.g.a. farhågor för att kriterierna inte kommer att ge ett tillräckligt starkt skydd för hälsa och miljö.

KemI-remiss: Förslag till ändringar i föreskrifter om bekämpningsmedel

Förslaget gäller ändring i KIFS 2008:3 om bekämpningsmedel. I huvudsak är det fråga om regeltekniska ändringar av de bestämmelser i KIFS 2008:3 som hänvisar till eller baseras på andra rättsakter som har ändrats. Förslaget gäller också korrigeringar av bestämmelser som är felaktiga.

KemI överväger att föreslå en begräsning av mellankedjiga klorparaffiner

KemI överväger ett förslag om att begränsa användningen av mellankedjiga klorparaffiner i elektronik i EU. Mellankedjiga klorparaffiner (MCCP) används som mjukgörare och flamskyddsmedel i bl.a. elektronik, främst i kablar av PVC-plast. KemI undersöker nu om det är lämpligt att föreslå en begränsning av MCCP i EUs RoHS-direktiv.

KemI: Ändrade regler om tillstånd för särskilt farliga kemiska produkter

De svenska regler som innebär att du behöver ha tillstånd för att yrkesmässigt överlåta och privat hantera särskilt farliga kemiska produkter har ändrats från den 1 juni i år. Ändringarna handlar om vilka faroklasser som ska omfattas av begreppet särskilt farliga kemiska produkter och vilka produkter som ska vara undantagna från reglerna. Om du yrkesmässigt överlåter produkter i faroklassen Frätande på huden i farokategori 1 A behöver du inte längre ha tillstånd. Däremot finns det fortfarande krav på tillstånd för privat hantering av sådana produkter. Produkter som är klassificerade i faroklassen Specifik organtoxicitet – upprepad exponering (STOT RE 1) betraktas inte längre som särskilt farliga kemiska produkter och omfattas därför inte längre av tillståndsreglerna.

KemI-rapport: Låg användning av miljöfarliga konserveringsmedel i kosmetiska produkter

Användningen av konserveringsmedel som kan orsaka problem för hälsa och miljö är låg i kosmetiska produkter i Sverige. För att säkerställa att produkterna är säkra behöver dock listan över tillåtna ämnen uppdateras i kosmetikalagstiftningen. Det slår Kemikalieinspektionen fast i en rapport som nyligen överlämnats till regeringen.