Lagrådsremiss om implementering av CSRD (Hållbarhetsredovisning)

BPHR följer frågan om Hållbarhetsredovisning även om de flesta medlemsföretag inte är så stora att de omfattas av CSRD-direktivets krav. De flesta av BPHRs medlemsföretag är små eller medelstora, men får ändå många frågor kopplade till CSRD från sina kunder. Detta är något som diskuteras i styrelsen och där vi ser på möjligheter att hitta samordning.

Implementeringen av CSRD-direktivet löper vidare. En lagrådsremiss om CSRD har publicerats där Regeringen föreslår att stora börsnoterade företag/koncerner med över 500 anställda ska tillämpa de nya kraven på hållbarhetsrapportering första gången det räkenskapsår som inleds närmast efter 1 juni 2024. Har man kalenderår som räkenskapsår skulle därmed det första rapporteringsåret bli 2025 och inte 2024.

Regeringen föreslår även att tröskelvärdena för vad som är ett “stort” företag höjs. Enligt förslaget ska gränsvärdet för nettoomsättning höjas från 375 till 550 miljoner kronor och gränsvärdet för balansomslutning höjas från 175 till 280 miljoner kronor. Gränsvärdet för antal anställda är fortsatt 250.

Nu följer granskning i Lagrådet och därefter proposition till riksdagen.

Lagrådsremissen hittar du här.