EU-parlamentet och Rådet antar provisorisk överenskommelse om förpackningar och förpackningsavfall

EU-parlamentet och Ministerrådet har förhandlat fram en provisorisk överenskommelse om en reviderad förordning om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR).

Här kan du ladda ner texten för överenskommelsen (Ministerrådets hemsida).

Vad vi dock förstår kommer digital märkning möjliggöras eftersom detta antogs under den föregående tekniska trilogen. Det noteras också att undantag om rättsligt skyddad förpackningsdesign och varumärken som registreras innan förordningen träder ikraft troligen kommer att antas. Vidare har överenskommelse nåtts om maximalt 50% tom volym för grupperade, transport- och e-handelsförpackningar. Kartongförpackningar ska dock undantas från det kravet.

Läs pressmeddelande från EU-parlamentet.

Läs pressmeddelande från Ministerrådet.

Lagstiftarnas övergripande mål med förordningen

Förslaget avser att ta hänsyn till förpackningens hela livscykel. Det fastställer krav för att säkerställa att förpackningar är säkra och hållbara, genom att kräva att alla förpackningar är återvinningsbara och att förekomsten av ämnen som är föremål för misstanke om skadlighet [t.ex. PFAS] minimeras. Det fastställer också krav på harmonisering av märkning för att förbättra konsumentinformationen. I linje med avfallshierarkin syftar förslaget till att avsevärt minska uppkomsten av förpackningsavfall genom att fastställa bindande mål för återanvändning, begränsa vissa typer av engångsförpackningar och kräva att ekonomiska aktörer minimerar förpackningen som används. Den sista delen ska implementeras 1 januari, 2030.

Vad händer nu - tillämpliga regler i mitten av 2026?

Bland annat ska båda lagstiftande parterna formellt anta den slutliga texten, troligtvis under kvartal två 2024. Regelverket kommer att vara tillämpligt från mitten av 2026.