Kemikalieinspektionen gör översyn av produktregistret

Kemikalieinspektionen kommer att göra en översyn av produktregistret under våren 2024. Vid ett samrådsmöte den 12 januari framkom att det troligen är främst förtydliganden och uppdateringar som kommer att göras. Som tidigast kan ändringar införas till nästa års produktregistrering i jan-feb 2025.

Många synpunkter framfördes från deltagarna i samrådet, främst kring önskemål att samordna med övriga nordiska produktregister och med EUs giftinformationsdatabas. Kemikalieinspektionen var dock främst intresserade av frågor som rör handelsagenter och ansvarsfördelning mellan olika parter i leveranskedjan, samt om det finns praktiska problem vid själva registreringen. De var dock lyhörda och tacksamma för alla synpunkter som framfördes. Det var även tydligt att de tyvärr inte kommer att titta på samordning med EUs giftinformationsdatabas för tillfället.

Kansliet kommer fortsätta följa ärendet så att vi är förberedda om det blir några ändringar framöver. Diskussion kring denna fråga hålls i BPHRs tekniska kommitté.