EU-parlamentet: tillfällig överenskommelse om reviderad CLP-förordning

EU-parlamentet antog den 23/4 den text från slutet av 2023 som är den tillfälliga överenskommelsen mellan EU-parlamentet och Ministerrådet om en reviderad CLP-förordning.

Antagandet av översynen av CLP-förordningen, en del av EU:s nya kemikaliestrategi CSS, är en av de slutliga akterna för sittande EU-parlament. Nu kommer många av de sittande parlamentarikerna att fortsätta sina respektive omvalskampanjer.

Vad händer nu?

Innan texten kan bli till lag måste ett antal steg tas, bl.a. rättslig bedömning och översättning till gemenskapens alla språk. Därefter ska det EU-parlament som röstas in i sommarens val anta texten genom ett formellt rättelseförfarande (corrigendum). Detta sker tidigast i september.

Efter detta ska Ministerrådet slutligen anta texten och därefter publiceras reglerna i EU:s officiella tidning och träder ikraft 20 dagar efter datumet för publiceringen. Publiceringen väntas inte förrän tidigast i slutet av 2024.

CLP och kemiska produkter

Här noterar vi ett par aspekter i förslaget av särskilt intresse:

Textstorlekar i märkning: från att idag ha regler som säger att texten ska vara ”läslig” kommer det (troligen) bli detaljstyrt exakt vilken höjd på texten det ska vara. Företag kan behöva välja mellan utvikbara etiketter (dyrare? kan försvåra återvinning av förpackningarna?) och att ha färre språk på etiketten (diverse utmaningar kopplade till lagring och marknadsföring på lokala marknader etc).  

Märkningsinformation vid marknadsföring: överenskommelsen inkluderar föreslagna krav om märkningsinformation vid all form av marknadsföring/reklam (artikel 48 föreslås ändras, också för att inkludera distansförsäljning: alla aspekter av märkning enligt artikel 17): piktogram, signalord och faroangivelser.