EU-parlamentet: överenskommelse om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR)

EU-parlamentet och Ministerrådet har förhandlat fram en tillfällig överenskommelse om en förordning om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR).

Kansliet bedömer att digital märkning kommer att möjliggöras eftersom detta antogs under den föregående tekniska trilogen. Det noteras också att undantag om rättsligt skyddad förpackningsdesign och varumärken som registreras innan förordningen träder ikraft troligen kommer att antas. Vidare har överenskommelse tydligen nåtts om maximalt 50% tom volym för grupperade, transport- och e-handelsförpackningar. Kartongförpackningar ska dock undantas från det kravet.

Lagstiftarnas övergripande mål med förordningen

[Lag-]förslaget avser att ta hänsyn till förpackningens hela livscykel. Det fastställer krav för att säkerställa att förpackningar är säkra och hållbara, genom att kräva att alla förpackningar är återvinningsbara och att förekomsten av ämnen som är föremål för misstanke om skadlighet [t.ex. PFAS] minimeras. Det fastställer också krav på harmonisering av märkning för att förbättra konsumentinformationen. I linje med avfallshierarkin syftar förslaget till att avsevärt minska uppkomsten av förpackningsavfall genom att fastställa bindande mål för återanvändning, begränsa vissa typer av engångsförpackningar och kräva att ekonomiska aktörer minimerar förpackningen som används. Den sista delen ska implementeras 1 januari, 2030.

Kansliet noterar också specifikt:

  • Artikel 25, Bilaga V: en typ av engångsförpackningar som kommer att förbjudas är förpackningar för engångsbruk för [kosmetiska produkter för] användning inom hotell- och logiverksamhet som är avsedda för en individuell bokning (enligt bilagan t.ex. flaskor för schampo, handkräm, hudlotion och påsar [?] runt fasta tvålar). Notera att begränsningen i överenskommelsen inte nämner förpackningsvolymer eller annan storleksindikering.

  • Tidpunkterna för återvinningsmål är 2030 respektive 2040.

  • Kommissionen åläggs att senast 1 januari, 2028 ta fram kriterier för Design for Recycling

  • Beräkningsmetoden för minsta andel PRC (post-recycled content) ska vara per förpackningstyp och format, som ett genomsnitt per tillverkningsanläggning och år. Vidare ska en förpackningskomponent (del av plastförpackning) som understiger 5% av förpackningens totala vikt inte beaktas vid beräkning av PRC

  • Frågorna om ytterligare nationella återvinningsmål respektive märkningskrav har inte kommit till överenskommelse ännu.


Vad händer nu - tillämpliga regler i mitten av 2026?

Det nya EU-parlamentet (från valet 2024) ska formellt anta den slutliga texten (genom en rättelseprocess). Lagtexten ska därefter granskas lingvistiskt och juridiskt. Därefter ska Ministerrådet anta sluttexten under kvartal fyra i år och därefter publiceras de nya reglerna i EU:s Officiella tidning.

Regelverket kommer att vara tillämpligt 18 månader senare, d.v.s. i så fall från mitten (möjligen kvartal 3) av 2026.