Afa Försäkring ger miljonstöd till forskning om rengöringsmedel i arbetslivet

Forskaren Linda Schenk tilldelas 3.822.000 kr för att undersöka användningen av rengöringsmedel i arbetslivet för att förebygga skador och sjukdomar orsakade av dessa produkter.

Linda Schenk är docent i toxikologisk riskhantering vid Karolinska Institutet. Nu ska hon kartlägga användningen av rengöringsmedel i arbetslivet och undersöka medlens innehåll och hälsopåverkan. Först ska den information som finns hos Giftinformationscentralen och Arbetsmiljöverket samlas in. Det har gjorts flera europeiska studier av ohälsa som orsakats av rengöringsmedel, men det saknas en sammanställning för Sverige. Den aktuella undersökningen gäller problematiken ur ett svenskt perspektiv.

BPHR har knutit kontakt med Linda Schenk för att kunna bidra med fakta i forskningsarbetet. Vi planerar att under våren sammanföra forskaren med BPHRs tekniska kommitté och vi har tipsat om BPHRs nyligen publicerade faktaböcker om professionell rengöring.

Linda Schenk är huvudförfattare till en nyligen publicerad artikel - Calls made to the Poisons Information Centre reveal need for improved risk management of cleaning agents in the workplace.