Livsmedelsverket: Förslag till 'Criteria for evaluation of products for cleaning and disinfection' vid ekologisk produktion

BPHR har nyligen haft kontakt med ansvarig handläggare på Livsmedelsverket som flaggat för att det nu är ett lämpligt tillfälle att komma med synpunkter på kommande regelverk beträffande rengöring och desinfektion i ekologisk produktion.

Livsmedelsverket är tillsammans med Jordbruksverket den myndighet som har detta på sitt bord. Så småningom ska de formulera Sveriges ståndpunkt i frågan. Eftersom de saknar specialistkompetens på området rengöring och desinfektion har BPHR och framför allt ni berörda medlemsföretag, som marknadsför rengörings- och desinfektionsmedel till livsmedelsföretag, en viktig roll att fylla. Det är hos er den verkliga kompetensen finns!

Vi har nu alltså möjlighet att komma med synpunkter och har satt upp 15 oktober som deadline för återkoppling till Livsmedelsverket, vilket innebär att kansliet ber om era synpunkter senast den 12 oktober. Därefter kommer BPHR att ha fortsatt kontakt med Livsmedelsverket, så att våra synpunkter kommer med vid de tillfällen myndigheten behöver expertkommentarer.

Aktuella läget
Den nya förordningen (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter ska egentligen börja tillämpas den 1 januari 2021, men en hel del tyder nu på att man kommer att skjuta upp införandet ett år. I alla händelser kommer bilagan (VII) om rengörings- och desinfektionsmedel inte att börja gälla förrän en lista över godkända medel/substanser fastställts. Den rådgivande expertgruppen (EGTOP) har lämnat ett utlåtande om kriterier som man anser lämpliga för bedömning av vad som ska upp på denna positiv-lista. Det har tidigare funnits möjlighet för medlemsstaterna att lämna in förslag på medel/substanser som man anser behöver finns på positivlistan. Detta resulterade dock i att listan blev ohanterligt lång, varför EGTOP istället utarbetat ”Criteria for evaluation of products for cleaning and disinfection” med kriterier för vad som ska kunna komma upp på listan.

Det är denna EGTOP report/kriteriedokument vi nu kan kommentera.

Diskussion
• När vi diskuterar kraven för ekologisk produktion kan vi konstatera att en motsvarande positiv-lista för konventionell produktion ju inte finns. Beträffande desinfektionsmedel är det ”helt enkelt” biocidförordningen som gäller med sitt godkännandeförfarande.
• Frågan om det inte vore lämpligare att peka ut ev. medel/substanser som inte accepteras, alltså en negativ-lista, har också tagits upp men det lär inte vara juridiskt möjligt så som regelverket ser ut.
• I samtal med Livsmedelsverket har vi konstaterat att regelverket om en positivlista för produktionslokaler för ekologiska produkter är ogenomtänkt av olika skäl, bl.a. eftersom företag kan producera såväl ekologiska som konventionella produkter och detta kan ske i samma lokal.
• Vi kan också konstatera att ett oavvisligt krav enligt EUs livsmedelslagstiftning är att maten som når konsument ska vara säker. Här finns inga möjligheter att kompromissa. Samma krav gäller oavsett om det är fråga om ekologiskt eller konventionellt producerade livsmedel. Rengörings- och desinfektionsresultatet måste alltså säkerställas vid varje tillfälle. Det är skälet till att branscher enligt gällande livsmedelslagstiftning utarbetar branschriktlinjer som guidar verksamheterna för att lämpliga metoder och rutiner ska tillämpas.