EU-förordning om harmoniserad märkning av plastprodukter för engångsbruk, t.ex. tvätt- och våtservetter

Nu har EU-förordningen 2020/2151 (1) om märkning plastprodukter för engångsbruk, och som relaterar till EU-direktiv 2019/904 (2) om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön, publicerats.

Vad betyder det för den som marknadsför tvätt- och våtservetter?

Bl.a. innebär detta krav på harmoniserade specifikationer för märkning av tvätt- och våtservetter. Förpackningar med dessa (det vill säga på förhand våta servetter för personlig hygien eller användning i hushåll) med en (total-)yta på minst 10 cm2 ska vara försedda med följande tryckta märkning.

Märkning ska finnas på plats den 3 juli 2021, men den får föreligga som klisteretikett fram till den 4 juli 2022, då märkningen ska finnas tryckt på förpackningen. Övriga villkor anges i förordningen.

Högupplöst originallogotyp för nedladdning finns tyvärr ännu inte, men detta är något som EU-kommissionen arbetar med. Kansliet återkommer så snart vi vet mer.

Bild (nedan). Exempel. Märkning enligt 2020/2151, om tvätt- och våtservetter (notera: exempelbild, ej högupplöst original). Notera att bilden nedan visar logotypen för märkning av våtservetter, men det finns motsvarande logotyper för andra engångsplaster också, t.ex. tamponger, cigarrettfilter, muggar.

2020-2151_wipes_small.png



Vägledning

Kommissionen arbetar med en vägledning kring regelverket. Den är ännu inte färdigställd.

Eventuella oklarheter

Bland eventuella oklarheter finns frågor om hur vissa material ska definieras, d.v.s. om de är att betrakta som plast och därmed ska omfattas. Ett sådant material är viskos. Systerorganisationen KoHF för diskussioner med Naturvårdsverket, som är ansvarig myndighet.


Mer om engångsplast

Läs även om Tvättservetter/Våtservetter - förslag om producentansvar och märkning

Svenskt Näringsliv har också en till plastdirektivet/och -förordningen dedikerad grupp, i vilken KTF-kansliet deltar.

Fotnoter

1) EU-förordning 2020/2151 om fastställande av harmoniserade specifikationer för märkning av plastprodukter för engångsbruk som finns förtecknade i del D i bilagan till Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/904 om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön

Notera: EU-förordningar är bindande i alla medlemsstater utan nationell implementering

2) EU-direktiv 2019/904 om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön

Notera: EU-direktiv implementeras i nationell lagstiftning