EU-Kommissionens konsultation om revidering av kosmetikaförordningen

EU-kommissionens öppna samråd om revidering av kosmetikaförordningen avslutades den 21 juni. BPHRs systerförening KoHF har svarat på det öppna samrådet i samarbete med CosmeticsEurope.

Innehållet i kosmetiska produkter påverkas även till vissa delar av andra EU-lagstiftningar så som t.ex. CLP (vissa faroklasser, CMR) och REACH (begränsning p.g.a. miljöegenskaper). Omarbetningen av kosmetikaförordningen är därför länkad till EU-kommissionens nya kemikaliestrategi, Chemicals Strategy for Sustainability (CSS), men även EU:s mål om "giftfri miljö” och digitalisering av EU m.fl.

KoHF och EU-kosmetikaindustrin menar att många områden redan idag hanteras väl genom principen om dokumenterad säkerhet utifrån egenskaper och exponering och säkerhetsmarginal (Margin of Safety, MoS), men att vissa uppdateringar kan vara av godo. Ett högintressant förslag från EU-kosmetikaindustrin är att inkludera miljöriskbedömning i kosmetikareglerna. På så sätt kan transparensen och tydligheten öka samtidigt som kontrollen placeras inom vår sektoriella lagstiftning.

I svaret adresseras områden så som nya faroklasser (framförallt hormonstörande egenskaper), hur faroklassade ämnen ska hanteras i kosmetiska produkter, hur risker i allmänhet ska minskas och hur ansvarsfördelningen ska se ut för oberoende riskbedömning och -hantering. Ett område som EU-kommissionen adresserar är hur märkning och information om produkterna ska hanteras i framtiden, framförallt via digitala medel.

Kontakta Peter Jansson, KoHF, för mer information.

Efter det öppna samrådet ska EU-kommissionen sammanställa svaren och enligt tidsplanen presentera ett lagförslag i slutet av 2022.