KemI förlänger ställningstagande som underlättar för desinfektionsmedel på marknaden

Med anledning av den fortsatta smittspridningen av covid-19 har Kemikalieinspektionen beslutat att förlänga tillfälliga undantag för desinfektionsmedel. Det gäller ställningstagandet om att inte kontrollera kravet om att finnas med på den s.k. artikel 95-listan i EUs biocidförordning. Syftet med ställningstagandet är att säkerställa tillgång till desinfektionsmedel i Sverige i den rådande situationen med smittspridning av covid-19.

Ställningstagandet som innebär att KemI inte kontrollerar efterlevnaden av kravet att finnas på artikel 95-listan gäller sedan i mars 2020. Nu finns ett nytt beslut om att ställningstagandet förlängs t.o.m. den 30 juni 2021 för tillhandahållande i första ledet och den 30 september 2021 för övriga led i distributionskedjan. Förlängningen för tillhandahållande i första ledet sammanfaller därmed med giltighetstiden för Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar för att förhindra smitta av covid-19 m.m. (HSLF-FS 2020:12).

Vår bedömning är att beslutet minskar “krångel” i företagen under rådande förhållanden, t.ex. när det gäller lagerhantering av de aktuella produkterna, samtidigt som regellättnader i ett längre perspektiv riskerar att sätta normal konkurrens ur spel. Därför är vår uppfattning att en återgång till normalt gällande regelverk bör ske så snart det är möjligt.

Se aktuell information på KemIs webbplats