Regeringen och myndigheter ber BPHR och KoHF om hjälp att koordinera tillverkare av desinfektionsmedel

Näringsdepartementet har, som svar på brev vi adresserat till regering och myndigheter, kontaktat KTF-kansliet med branschföreningarna BPHR och KoHF i spetsen och ber om hjälp med att koordinera tillverkare och leverantörsföretag med behoven inom vård och omsorg. Det gäller i första hand en matchning gällande tillverkning av desinfektionsmedel, där det efterfrågats produktions- och fyllningsmöjligheter då etanolproducenterna nu, efter den senaste tidens regelförenklingar, står beredda att leverera råvara.

Näringsdepartementets speciella utrustningssamordning har därför fått kontaktuppgifter till företag inom BPHR och KoHF som har produktion idag, som kan utöka sin produktion, som kan ställa om sin produktion eller på annat sätt bidra till att tillgodose behoven av desinfektionsmedel inom vård och omsorg. Vi kommer att fortsatt arbeta för att lotsa regeringen rätt i detta arbete.

Samtidigt har Socialstyrelsen en avgörande roll när det handlar om att stötta hälso- och sjukvården i arbetet med covid-19. En ny förordning ger Socialstyrelsen mandat att besluta om regioners och kommuners resursanvändning.

Försvarsmakten har också nyligen kopplats in för att stödja Socialstyrelsen med att hantera den stora mängd erbjudanden som kommer in. Detta kan ta lite tid.

Socialstyrelsen och Försvarsmakten har hört av sig till KTF-kansliet och vi undersöker f.n. hur vi på bästa sätt kan svara upp emot behoven.