MSB ber om näringslivets erfarenheter av Covid-19 och försörjningsberedskapen

MSB och Försvarsmakten samlar i mitten av juni ett antal bevakningsansvariga myndigheter för att diskutera rådande pandemi, vilka lärdomar och erfarenheter som kan dras från den krishantering som genomförts samt vad som behöver stärkas inom respektive område för att hantera en eventuell andra våg.

Som förberedelser för mötet har ett antal frågor skickats ut till bevakningsansvariga myndigheter. MSB ser dock att det är av stor vikt att näringslivets erfarenheter lyftas in i detta arbete. Erfarenheterna berör inte bara lärdomar från Covid 19 utan blir även viktiga för utvecklingen av hela försörjningsberedskapen.

BPHR och KoHF, som under våren 2020 arbetat intensivt med frågor som rör tillgången på desinfektionsmedel, har besvarat enkäten. Frågorna gäller:

  • Samordning, inriktning, samverkan och ledning

  • Informationsdelning och beslutsunderlag

  • Förebyggande åtgärder - exempelvis kontinuitetsplaner, beredskapsplaner

  • Kommunikation

  • Övrigt

Vi framför ett antal kritiska synpunkter beträffande hanteringen av desinfektionsmedelssituationen, men ger också förslag på vad som behöver göras för att underlätta situationen vid framtida kriser - en slags beredskapsplan specifikt för desinfektionsmedel.