Ökad risk för bristande hygien i samhällsviktiga sektorer som sjukvård och livsmedelsindustri

Ökad risk för bristande hygien i samhällsviktiga sektorer som sjukvård och livsmedelsindustri

Den rådande situationen med råvarubrist, leveransproblem och skenande energipriser kan leda till brist på samhällsviktiga tvätt-, rengörings-, hygien- och underhållsprodukter till vård, omsorg, restauranger och livsmedelsindustrier. Branschen gör sitt yttersta för att möta marknadens efterfrågan.

Brist på råvaror och logistikbekymmer för industrin för professionella rengöringsprodukter

Sedan pandemins början, har tvätt- och rengöringsbranschen upplevt kraftiga störningar i försörjningen av råvaror och maskinkomponenter som på sikt skulle kunna leda till leveransförseningar av vissa produkter. Utöver det så har branschen drabbats av stora kostnadsökningar på förpackningsmaterial samt i vissa fall omfattande leveransstörningar från råvaruleverantörer.

 

-           Bristen har huvudsakligen uppkommit på grund av pandemins effekter med nedstängningar samt på grund av oroligheterna i vår omvärld. I pandemins början rådde stor brist på råvaror till desinfektionsmedel men nu när pandemin har lagt sig en aning ser vi att bristsituationen drabbar andra produktområden, säger Anna Melvås, verksamhetsansvarig för Branschföreningen Professionell Hygien & Rengöring.

 

Situationen har försämrats ytterligare på grund av energikrisen och rådande världsläge

Energikrisen bidrar till kraftig prispress uppåt i branschen för både råvaror och färdiga produkter. Det rådande världsläget påverkar möjligheterna att få in komponenter i landet. Exempelvis har oroligheterna i omvärlden gjort att viktiga transportvägar skurits av och att personal som tidigare arbetat i transportsektorn inte längre kan göra det.

 

-           Om nuvarande situation eskalerar så finns det en risk att det uppstår brist på samhällskritiska rengöringsprodukter och maskiner för rengöring, säger Anna Melvås.

 

Marknadens efterfrågan

Branschen gör sitt yttersta för att möta marknadens efterfrågan i sin helhet samt att leverera i enlighet med de avtal som har ingåtts. En eskalering av rådande situation kan dock innebära att vissa sektorer, så som t.ex. vård, omsorg och livsmedelsindustri, behöver prioriteras före andra mindre samhällskritiska områden.