Jämförande tester - maskindisk- och torkmedel för storkök

Praktiska tester under kontrollerade former bör göras inför upphandling av maskindiskmedel och torkmedel för storkök. De praktiska testerna utgör en viktig del av beslutsunderlaget och den totala utvärderingen. Tillsammans med andra produktfakta ger resultat från praktiska tester underlag för en helhetsbedömning.

Det är viktigt att det finns ett klart syfte och mål med testet och att man vet vad man vill utvärdera. Man måste alltså ha klart för sig vilket rengöringsresultat man vill uppnå och vilka utvärderingskriterier som ska gälla. Testupplägget bör ske i samråd med aktuella leverantörer. En projektledare utses hos kunden.

Praktiska produkttester bör pågå i 10 veckor per leverantör och plats. Först då kan relevanta skillnader mätas eller uppfattas visuellt, eftersom en beläggning eller smutsfilm byggs upp successivt. Innan testperioden börjar, behöver leverantören två veckor på sig för att ställa in dosering och trimma utrustningen. Jämförande tester bör planeras så att det blir lika många driftsdagar för alla tester och i övrigt oförändrade betingelser. Därför bör hänsyn tas till skollov, helger etc.

Testköken ska vara så representativa som möjligt för de kök där produkterna sedan ska  användas. De ska alltså vara representativa med avseende på diskmaskinstyp och -ålder, vattenhårdhet, kost etc. Matsedeln för testperioderna då olika produkter ska jämföras, ska vara så lika som möjligt. Observera att vissa livsmedel eller rätter påverkar resultatet positivt (t ex grönsaksrätter) eller negativt (t ex potatis- och äggrätter).

Maskindisk- och torkmedel för storkök: Jämförande tester. IIHs branschrekommendation till inköpare