Kemiska kombinationseffekter: Förslag från utredare och synpunkter från KTF

Regeringen utnämnde 2018 Christina Rudén, professor i regleringstoxikologi och ekotoxikologi vid Stockholms universitet, till specialutredare i en utredning som kommer att föreslå strategier för att ta hänsyn till eventuella kombinationseffekter i lagstiftning som reglerar kemikalier.

Rudén presenterade under sommaren ett förslag till kapitel 6 till utredning med mycket kort tid för externa synpunkter. KTF, paraplyorganisationen under vilken BPHR agerar, har dock lämnat synpunkter.

KTF:s synpunkter

En övergripande reflektion är att goda exempel på att kombinationsexponering för kemiska blandningar i låg dos rent generellt skulle vara en signifikant negativ hälso- eller miljöparameter saknas.

Det är även problematiskt att själva kemikaliebegreppet är så dåligt definierat (i den föreslagna texten), säger KTF. Vidare menar KTF att i själva verket består allting av kemikalier, och 99,99% av alla gifter en människa får i sig under en livstid består av naturligt förekommande gifter i livsmedel. Gifter som produceras naturligt av livsmedlen själva. Om man undantar dessa 99,99% och dessutom inte beaktar exponering från läkemedel, tobaksrökning och naturliga ”kemikalier”, som till exempel strösocker och etanol, återstår sannolikt en ytterst marginell och icke signifikant del av den totala kemikalieexponeringen en människa utsätts för. Det är denna ytterst marginella del av den totala kemikalieexponeringen som ständigt problematiseras. Att denna marginella kemikalieexponering för blandningar där varje individuell kemikalie föreligger i låg dos skulle vara signifikant ter sig väldigt osannolikt och att påskina motsatsen framstår som oseriöst. Mot denna bakgrund anser vi att det skulle vara oproportionerligt att vidta en rad åtgärder mot ett problem som sannolikt inte är särskilt stort.

Vidare anser vi att den här typen av frågor ska hanteras på EU-nivå, nationella särbestämmelser och rapporteringsskyldigheter innebär redan i dagsläget en stor konkurrensnackdel för svensk kemisk-teknisk industri.

Utgångspunkter

2012 publicerade (vetenskapskommittéerna) SCHER, SCENIHR och SCCS en opinion med titeln Toxicity and Assessment of Chemical Mixtures. I den återfinns följande slutsatser (fritt översatt):

- Under särskilda betingelser kan kemikalier samverka på ett sådant sätt att toxiciteten påverkas.
- För kemikalier med samma verkningsmekanism är det rimligt att addera för att uppskatta dess totala toxicitet.
- För kemikalier med olika verkningsmekanism finns ingen robusta bevis för att en sådan kemikalieblandning skulle ha negativ hälso- eller miljöpåverkan förutsatt att de individuella kemikalier föreligger i eller under nolleffekt-nivån.
- Kemikalieinteraktioner förekommer vanligtvis vid medelhöga eller höga dosnivåer. Vid låga exponeringsnivåer är interaktionerna antingen osannolika eller toxikologiskt icke signifikanta.
- Eftersom möjligheterna att kombinera olika kemikalier är närmast oändliga är prioritering nödvändigt.
- Det råder gigantisk databrist. Det är ett fåtal kemikalier som har tillräckliga data.
- Om inte kemikaliernas verkningsmekanism är känd ska additionsmetoden tillämpas.

KTF instämmer i dessa slutsatser och har tagit fasta på dem i våra synpunkter.