Rengöring och desinfektion i ekologisk produktion: BPHRs synpunkter

EGTOP (Expert Group for Technical Advice on Organic Production) - en expertgrupp under Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdens utveckling - har utarbetat förslag till ‘Criteria for evaluation of products for cleaning and disinfection’. BPHR har framfört synpunkter till handläggare på Livsmedelsverket, som tillsammans med Jordbruksverket har ärendet på sitt bord. Domen från BPHR är hård.

Nämnda myndigheter ska så småningom formulera Sveriges/Näringsdepartementets ståndpunkt i frågan. BPHR har ombetts kommentera EGTOP-rapporten, eftersom det är i vår bransch specialistkompetensen finns när det gäller rengöring och desinfektion inom livsmedelsproduktion.

En ny förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter ska egentligen börja tillämpas den 1 januari 2021, men det mesta tyder på att man kommer att skjuta upp införandet ett år. I alla händelser kommer bilagan (VII) om rengörings- och desinfektionsmedel inte att börja gälla förrän en lista över godkända medel/substanser fastställts. Den rådgivande expertgruppen (EGTOP) har alltså lämnat ett utlåtande om kriterier som man anser lämpliga för bedömning av vad som ska upp på bilagans positiv-lista. Det är detta utlåtande som BPHR har kommenterat.

Våra kommentarer i sammandrag:

  • Samma höga oavvisliga hygienkrav gäller enligt EU:s livsmedelslagstiftning – oavsett om det gäller ekologisk eller konventionell produktion.

  • Rengörings- och desinfektionsmedel omgärdas av en rad EU-förordningar till skydd för hälsa och miljö. Specifika krav vid ekologisk produktion innebär ökat regelkrångel för berörda företag och går stick i stäv med EU:s uttalade ambitioner om regelförenkling för företag på den europeiska marknaden.

  • De konkreta förslag som föreslås beträffande oönskade ämnen, krav på EU Ecolabel-märkta produkter m.m. är osakliga och inkonsekventa samt innebär konkurrensbegränsning.

  • Vår dom är hård: Rapporten slår in öppna dörrar och innebär en fullständigt meningslös reglering av en verksamhet som redan är hårt reglerad och där väl beprövade användarrutiner ytterligare förstärker skyddet för hälsa och miljö samtidigt som säkra livsmedel garanteras.

Läs hela skrivelsen från BPHR till Livsmedelsverket.

Ärendet engagerar också vår europeiska branschorganisation AISE.