Lagrådsremiss: Kemikalieskatten och utländska handlare

Regeringen har nu lämnat en remiss till Lagrådet med förslag om att ta bort undantaget från kemikalieskatt som utländska säljare i vissa fall har idag.

-För oss är det en principiellt viktig fråga att svenska och utländska företag konkurrerar på likvärdiga villkor. Undantaget har funnits av praktiska skäl men nu har vi tagit fram ett förslag där även utländska företag omfattas av skatten, säger finansminister Magdalena Andersson.

Den faktiska bakgrunden är att kritiken från berörda branschorganisationer i Sverige allt sedan skatten infördes (skatten är ju specifikt svensk) har varit massiv, eftersom elektronikbranschen i Sverige tappat stort i försäljning till förmån för företag som säljer till svenska konsumenter via internet.

Samtidigt som en likabehandling är önskvärd har branschorganisationer och myndigheter, i remissyttranden tidigare i år, påtalat de praktiska problem som en beskattning av utländska säljare för med sig.

-Vi har ett ansvar att skydda människor mot farliga kemikalier. Kemikalieskatten ser till att mängden farliga ämnen i våra vardagsprylar minskar. Både miljöfrågan och marknaden är global, därför ska samma regler gälla för alla företag, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Berörda branscher har påtalat bristen på utredning för att bekräfta påståendet om skattens effekter. Dessutom har vi berörda branscher tryckt just på det faktum att branschen är global och därför ska reglering av farliga kemikalier i Europa fortsatt ske via REACH-förordningen, som är EUs stora kemikalielagstiftning, där bl.a. regleringen av flamskyddsmedel hanteras.

Förslaget som nu lagts till Lagrådet var tidigare ute på remiss till remissinstanser. BPHR hade inga synpunkter specifikt på förslaget om undantag för utländska säljare till konsumenter, men lämnade i ett remissyttrande synpunkter och hänvisade till tidigare ställningstaganden.

Se BPHRs remissyttrande här.

Övriga remissyttranden finns här.