Desinfektionsmedel: KemI behöver beslutsunderlag

KemI arbetar nu med att se över behovet av förlängning av de tillfälliga regellättnader som gjorts efter snabbehandling den senaste tiden, då det varit viktigt att snabbt få ut stora volymer desinfektionsmedel på marknaden. Nu behövs beslutsunderlag för att eventuellt kunna förlänga undantagen från ordinarie lagstiftning.

KemI har därför bett om svar på följande frågor och kansliet har vidarebefordrat till medlemsföretagen. Vissa frågor är svåra att svara på, men KemI mottar gärna svar på de frågor där det är möjligt för företag att bidra:

  1. vilka medel ni ser behov av med anledning av pandemin (gärna med specifikation av verksamma ämnen -  t ex ”alkoholbaserade desinfektionsmedel”),

  2. ungefärliga kvantiteter av de medel som behövs och

  3. för vilken tidsperiod de aktuella behoven kan antas föreligga.

  4. Hur stor andel av produktionen/distributionen av desinfektionsmedel i Sverige uppskattar ni sker från tillverkare/leverantörer som förtecknas på art. 95-listan?

  5. Finns intresse från de aktörer som säljer desinfektionsmedel i Sverige och inte förtecknas på art- 95-listan att inleda förfaranden för att förtecknas på listan?

Fram till idag den 15 maj har KemI tagit emot synpunkter från berörda företag. Nu avvaktar vi besked om beslut från KemI i den här frågan.