Mikroplaster: Aktuella läget om begränsning

Ärendet som gäller begränsning av avsiktligt tillsatta mikroplaster har inte försvunnit i EU-korridorerna. Här en liten uppdatering av läget:

Våra branscher kommer att påverkas radikalt av kommande lagstiftning, troligen under 2022 med påföljande övergångsperioder. Då övergångsperioderna är i enlighet med principerna i REACH så inträder kraven samtidigt i alla led dessutom.

Vår bransch vill minska belastningen på miljön utifrån ett riskperspektiv. Kemikaliemyndigheten ECHAs begränsningsförslag säger att det idag inte finns någon tydlig risk med tillsatta mikroplaster, men ECHA föreslår ändå begränsning utifrån ett försiktighetsperspektiv – vilket alltså mer är ett politiskt beslut, inte ett beslut fattat baserat på befintlig risk.

Branscherna kan svårligen hantera ett politisk beslut om det inte finns alternativ att produktformulera till och företag kan inte omformulera omedelbart. Vad som behövs är tydliga krav som är verklighetsbaserade.

I den andan föreslår branschen inom KoHF (BPHRs systerorganisation) att t.ex. make up undantas från förbud och att inkapslade parfymer får en längre övergångstid. Ett undantag innebär dock att den som marknadsför produkterna måste rapportera årlig användning (f.n. är detaljerna om detta oklara) och instruera om hur en använd produkt ska hanteras för att undvika exponering för miljön. Branschen ser att ett undantag troligen är den enda lättnad (om man nu ser rapportering och märkning som en lättnad) som man skulle kunna uppnå givet den politiska ambition som dagens EU-kommission har.

Utöver övergångstider och undantag i stora drag är detaljerna f.n. inte klara. Ärendet har gått från kemikaliemyndighetens grundarbete till att nu behandlas i EU-kommissionen.

KoHF trycker på vikten av att förstå att kraftiga begränsningar av polymeranvändningen kommer att vara en verklighet inom några år och att analys- och omformuleringsarbetet bör påbörjas omgående. Detta innebär att man bör söka naturliga polymera ersättningar. Alternativet lär annars bli att dessa produkter inte kommer att kunna placeras på EU-marknaden.

Från KTF-kansliets sida är följande medarbetare involverade i arbetet:

  • Anna Melvås, tvätt- och rengöringsprodukter

  • Peter Jansson, kosmetiska produkter