Kriterier för rengöring och desinfektion i ekologisk livsmedelsproduktion: BPHRs synpunkter

BPHR har fått tillfälle, men kort om tid, att lämna synpunkter på ‘EGTOP/2020 Criteria for evaluation of products for cleaning and disinfection, Final Report’. Vi konstaterar här att EGTOP (Expert Group for Technical Advice on Organic Production) tagit viss hänsyn till några av de synpunkter som framfördes i samband med rapportutkast 2020, men fortfarande är det obegripligt – för att inte säga oacceptabelt – att särskilda kriterier ska gälla för rengöring och desinfektion i ekologisk livsmedelsproduktion.

Följande sammanfattning är alltså alltjämt giltig:
• Samma höga oavvisliga hygienkrav gäller enligt EU:s livsmedelslagstiftning – oavsett om det gäller ekologisk eller konventionell produktion.
• Rengörings- och desinfektionsmedel omgärdas av en rad EU-förordningar till skydd för hälsa och miljö. Specifika krav vid ekologisk produktion innebär ökat regelkrångel för berörda företag och går stick i stäv med EU:s uttalade ambitioner om regelförenkling för företag på den europeiska marknaden.
• De konkreta förslag som föreslås beträffande oönskade ämnen, krav på EU Ecolabel-märkta produkter m.m. är osakliga och inkonsekventa samt innebär konkurrensbegränsning.
• Vår dom är hård: Rapporten slår in öppna dörrar och innebär en fullständigt meningslös reglering av en verksamhet som redan är hårt reglerad och där väl beprövade användarrutiner ytterligare förstärker skyddet för hälsa och miljö samtidigt som säkra livsmedel garanteras.

Läs vårt aktuella yttrande här

Läs vårt yttrande till rapportutkast 2020 här