Kemikalieskatten/elektronikskatten indexregleras: BPHRs remissyttrande

BPHR har yttrat sig över finansdepartementets remiss av promemorian BNP-indexering av skatterna på kemikalier i viss elektronik och på avfallsförbränning och vi markerar skarpt, inte minst genom hänvisning till systerorganisationen BFS och till Svenskt Näringsliv. Kritiken emot det nya förslaget, emot tidigare ändringar i skattesatser och emot lagens hela existens är en principfråga. Tanken från regeringens sida att komma åt hälso- och miljöproblem genom en skatt i Sverige är, åtminstone i det aktuella fallet, principiellt fel väg att gå. Tongångarna är desamma från flera berörda branschorganisationer.

Våra sammanfattande synpunkter
• Vi avstyrker förslaget till BNP-indexering av skatt på kemikalier i viss elektronik.
• Argumenten emot den föreslagna BNP-indexeringen är desamma som BPHR med hänvisning till BFS (Branschföreningen för Storköksleverantörer) framförde i yttranden 2019-03-06 gällande ’Remiss av promemorian Höjd energiskatt och koldioxidskatt på bränslen vid viss användning samt höjd skatt på kemikalier i viss elektronik’ (Fi2019/00431/S2), där vi särskilt trycker på att industriella dammsugare/ proffsdammsugare måste undantas från lagens omfattning eftersom syftet med skatten - ”att minska tillförseln av farliga ämnen till människors hemmiljö” - inte kan uppnås genom att beskatta dessa produkter.
• Att, som regeringen nu föreslår, fortsätta att ”skruva på” skattesatsen till en lag som i sin helhet borde tas bort, är helt fel väg att gå om avsikten är att åstadkomma verkliga hälso- och miljöförbättringar.

Här finns BPHRs yttrande

Här finns yttranden från alla remissinstanser som finansdepartementet identifierat, bl.a. BFS och Svenskt Näringsliv

Här finns BPHRs yttrande gällande höjning av skattesatsen 2019