Detergenförordningen - Kommissionens förslag till ny lagstiftning är publicerat

Kommissionens förslag till ny detergentförordning har publicerats

Förslaget ska nu gå vidare till Parlamentet och Rådet i en så kallad “Ordinary Legislative Procedure” innan lagstiftningen fastställs. Under processen i Parlamentet och Rådet kan det införas ändringar, tillägg och justeringar. Denna process kan dra ut på tiden och tidsplanen kan även påverkas av val till Parlamentet under 2024. Bästa bedömningen är att en ny lagstiftning kan antas under 2025.

Lagförslaget ger en fingervisning om vad som väntar. Troligen kommer man införa en CE-märkning av tvätt- och rengöringsmedel, det kan även införas striktare krav för produkter som innehåller mikroorgansimer. Det finns också förslag gällande digital märkning och “product passport”.

Den övergångstid som föreslås är 30 månader efter ikraftträdandet. (Ikraftträdandet är 20 dagar efter publicering i Official Journal, vilket vi tror blir under 2025)

BPHR kommer att fortsätta diskussionerna om konsekvenser med förslaget i den tekniska kommittén. Vi kommer även att bevaka noga vilka aktiviteter som föreslås från AISE gällande t.ex. kontakter med myndigheter och politiker.

Som ett första steg kommer BPHR att delta i Kemikalieinspektionens samrådsmöte den 11 maj kl. 13-15. Alla intresserade kan anmäla sig till detta event via KemIs hemsida.

 Här kan du läsa förslaget till lagstiftning.