Nya EU-regler för att minska avskogning kan påverka biobaserade råvaror

Köper ditt företag produkter av palmolja, soja eller gummi? Eller glycerol? Då bör du ha koll på EU:s förordning mot avskogning. Syftet är att förhindra att handel av några utvalda produkter bidrar till avskogning eller utarmning av skogar. Frågan bevakas av kansliet och diskuteras i BPHRs tekniska kommitté.

 

Vilka företag och produkter omfattas?

Man har valt ut ett antal produkter relaterade till nötkött, kakao, kaffe, palmolja, soja, gummi och trä. Den detaljerade listan finns i förordningens bilaga 1. Det är bara produkter med de tullkoder som listas i bilagan som omfattas av kraven, dvs eventuellt råvarorna till ett tvätt- eller rengöringsmedel, inte själva slutprodukten eftersom de har en annan tullkod.

Exempel på produkter som omfattas (inkl. tullkoder) är:

  • 2905 45 Glycerol

  • 3823 11 Stearic acid, industrial

  • 3823 12 Oleic acid, industrial

  • 3823 19 Industrial monocarboxylic fatty acids; acid oils from refining (excluding stearic acid, oleic acid and tall oil fatty acids)

  • 3823 70 Industrial fatty alcohols

se bilaga 1 (Annex I) för hela listan. Observera att förordningen inte är publicerad ännu, det finns olika utkast med lite variation..

Det är företag som handlar med berörda produkter till och från EU men också inom EU som omfattas av kraven. Kraven skiljer sig åt beroende på om man uppfyller definitionen av litet eller medelstort företag (SME) och vilket land man handlar ifrån (låg-, medel- eller högriskländer)

 

Vad innebär den föreslagna förordningen?

Förordningen innebär att det är det är förbjudet att placera produkterna på EU:s inre marknad eller exportera dem såvitt inte följande uppfylls:

  1. Att produkterna som släpps på EU:s inre marknad och exporteras är avskogningsfria.

  2. Att produkterna har producerats i enlighet med tillämplig lagstiftning i produktionslandet.

  3. Att ett giltigt ”due-diligence”-intyg (aktsamhetsförklaring) följer med varje leverans av produkterna. Kommissionen ska upprätta ett register över alla due-diligence-intyg.

Kommissionen ska upprätta ett register över alla due-diligence-intyg.

Aktsamhetsutövningen (artikel 8) ska bestå av tre delar:

a)       Insamling av information och handlingar som krävs för att uppfylla informationskravet.

b)      Genomförande av en riskutvärdering.

c)       Riskreducerande åtgärder.

Kravet på information (artikel 9) inkluderar bland annat

-          kontaktuppgifter,

-          vilken typ av vara det rör sig,

-          kvantiteter samt

-          information om när och var varan producerats inklusive geo-lokaliseringskoordinater.

Riskutvärderingen och riskreducering (artikel 10) ska bl.a. ta hänsyn till landets risknivå (se underrubrik 1.2.5), förekomst av avskogning eller utarmning inom landet i fråga, värdekedjans komplexitet, förekomst av korruption, förfalskning av data eller om det pågår en väpnad konflikt i landet.

För varor och produkter som kommer från ett lågriskland enligt artikel 27 i förordningen behöver inte en riskutvärdering eller riskreducering genomföras (artikel 12).

Om verksamhetsutövaren inte kan visa att reglerna och kraven i förordningen efterlevs får varan eller produkten inte tillgängliggöras på den inre marknaden eller exporteras.

När träder reglerna i kraft?

Avskogningsförordningen är ännu inte publicerad utan väntas publiceras under kvartal 2 2023. Därefter följer en övergångstid på 18 månaders (24 månaders övergångstid för små och medelstora företag)

Detta tror vi är den senaste versionen av förordningen

Detta regelverk har inte diskuterats av oss tidigare men kommer att tas upp på kommande relevanta möten.

 

Mer information på Kommissionens webb

Läs Regeringens fakta PM från 2021 (för information på svenska)