Regeringen har publicerat lättnader gällande tillstånd för verksamheter som producerar desinfektionsmedel

Regeringen har nu publicerat de ändringar i Miljöprövningsförordningen och Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd som innebär att ett tillstånd för en verksamhet kan ändras tillfälligt genom en enklare anmälan istället för en helt ny tillståndsansökan. Denna möjlighet att ändra ett tillstånd ges om ändringen är orsakad av att företag lägger om sin verksamhet på grund Covid-19 och produktionen avser produkter som behövs för att minska smittspridningen, t.ex. desinfektionsmedel.
Denna möjlighet att ändra ett tillstånd genom anmälan ges från den 25 juni 2020 till den 1 juli 2021, men tillämpas även på anmälningar som har gjorts före detta datum.

I Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251) § 5a anges att det inte krävs tillstånd för en ändring av en tillståndspliktig verksamhet om ändringen beror på Covid-19 och verksamheten avser produktion av produkter som behövs för att minska smittspridningen. I §11 anges motsvarande för verksamheter som endast är anmälningspliktiga.

Ändring införs även i Förordning (SFS 1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, § 25 g där det också framgår vad anmälan ska innehålla.