Regeringsuppdrag till FOI: Analysera nationell försörjningsberedskap

Regeringen - närmare bestämt Justitiedepartementet - har gett Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i uppdrag att analysera vissa övergripande frågor avseende nationell försörjningsberedskap. Analysen ska belysa vilka frågor som skulle kunna hanteras av en central aktör med ett sammanhållet ansvar för försörjningsfrågor. Uppdraget ska redovisas den 16 november 2020.

Försörjningsberedskap rör planering av tillgång till samt distribution och fördelning av varor och tjänster som är nödvändiga för befolkningens överlevnad och samhällets grundläggande behov vid bristsituationer under fredstida kriser, höjd beredskap eller krig.

FOI ska föra dialog med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) samt med bl.a. bevakningsansvariga myndigheter och branschföreningar. Detta blir en form av förstudie som tjänar som grund för kommande mer djuplodande utredningar, vilka kan förväntas komma efter regeringsuppdrag till andra myndigheter.

BPHR/KoHF-kansliet har varit i kontakt med projektledningen på FOI, som visat stort intresse för branschens erfarenheter på desinfektionsmedelsområdet under Corona-krisen. Vi har hittills bidragit med vårt förslag till “beredskapsplan” för att täcka behovet av desinfektionsmedel på marknaden under en pandemi. I vår “beredskapsplan” har vi listat alla berörda myndigheter och de regeländringar som hittills krävts för att öka produktionen och få ut desinfektionsmedel på marknaden under Corona-pandemin. Vi bidrar också med andra erfarenheter från våren 2020, t.ex. våra synpunkter på informationen från olika inblandade myndigheter - synpunkter som vi också kommunicerat som svar på en enkät MSB låtit genomföra.

Läs mer om regeringsuppdraget här.