MSBs forskningsrapport: Näringslivsbaserad motståndskraft - Lärdomar från pandemin för det civila försvaret

Debriefing Corona är en serie seminarier om pandemin och framtiden, som MSB arrangerar. Det första livesändes den 31 mars 2021. Samtidigt publicerades rapporten ‘Näringslivsbaserad motståndskraft. Lärdomar från pandemin för det civila försvaret’. Kemisk Tekniska Företagen (KTF) med Branschföreningen Professionell Hygien & Rengöring (BPHR) i spetsen har medverkat i forskningsprojektet. I rapporten lyfts näringslivets insatser för att öka tillgången på bristvarorna munskydd, handsprit, respiratorer och läkemedel.

Från KTFs/BPHRs sida har vi bidragit med våra erfarenheter från de första månaderna av pandemikrisen och då särskilt inom vårt specialistkompetensområde Desinfektionsmedel, i dagligt tal kallat handsprit. Vårt fokus under pandemin har varit att undanröja de regelhinder som bromsat tillgången till desinfektionsmedel när behoven ökade dramatiskt, särskilt i pandemins inledningsskede.

Se MSBs nyhet om Ny forskning: företagens snabbhet i pandemin måste tas tillvara vid andra kriser

Rapporten ‘Näringslivsbaserad motståndskraft. Lärdomar från pandemin för det civila försvaret’ finns att hämta på MSBs webbplats. Läs om den regulatoriska komplexiteten som drabbade vår bransch/desinfektionsmedelsbranschen på sid 26 och 27 samt synen på hygienfrågor för civilförsvaret på sid 37-38.

Livesändningen spelades in och finns tillgänglig här.

Intervju med forskaren Mattias Axelsson, Handelshögskolan i Ekonomikanalen.