Tillämpningen av KemIs PRIO-databas

Från inköpshåll ställs det krav med hänvisning till KemIs PRIO-databas. Det kan gälla t.ex. krav på enzymer, som finns med i PRIO-databasen där “kraftigt allergiframkallande” ämnen klassas som utfasningsämnen, men som Svanen och Upphandlingsmyndigheten undantagit i sina kravkriterier. Ett kemiskt ämnes inneboende egenskaper - fara - kan behöva kompletteras med en riskbedömning.

I den nya versionen av Kemikalieinspektionens PRIO-databas har alla ämnen tilldelats en prioriteringsnivå utifrån dess allvarligaste inneboende egenskaper - s.k. utfasningsämne på den högre nivån eller s.k. prioriterat riskminskningsämne på den lägre nivån. För att kunna bedöma om ett ämne uppfyller någon eller några egenskaper för utfasnings- och prioriterade riskminskningsämnen finns det kriterier.

KemI har i den aktuella versionen av PRIO-databasen (lanserad hösten 2020) slagit fast några nya egenskaper för Utfasningsämnen. En sådan ny egenskap är ‘Kraftigt allergiframkallande ämnen’. Kriteriet för dessa är klassificeringen Luftvägssensibilisering i kategori 1 eller hudsensibilisering i kategori 1A enligt CLP-förordningen.

De tillverkande företagen lägger stora resurser på produktutveckling och ett ständigt arbete med utfasning av kemiska ämnen med oönskade egenskaper. KemIs uppmuntran till inköpare att tillämpa PRIO-databasen ligger alltså i linje med företagens arbete. Konsekvenserna av krav från inköpare baserat på PRIO-databasen behöver dock diskuteras, eftersom de kan ställa till problem hos företagen och innebära en betungande administration, t.ex. när intyg måste utfärdas.

Ett konkret exempel där tillämpningen av PRIO-databasen innebär krav på att specifika ämnen inte tillåts, är enzymer som generellt är sensibiliserande. En sådan tillämpning “rakt av” innebär dock problem. Vi hänvisar därför till Upphandlingsmyndighetens och Svanens hantering i enzymfrågan:

  • Ett av Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskrav för kemisk-tekniska produkter för
    professionell rengöring är ett förbud mot sensibiliserande ämnen, men myndigheten har fört in ett undantag för enzymer. Som motiv skriver Upphandlingsmyndigheten ”Enzymer som används i vissa produkter, till exempel textiltvättmedel och maskindiskmedel, är undantagna. Enzymer bedöms nödvändiga i produkterna och de undantas när de är inkapslade eller i flytande form”. Tilläggas kan att inkapslade granulat används för att användaren inte ska kunna komma i direktkontakt med det sensibiliserande ämnet. Det är i dagsläget inte möjligt att substituera enzymerna i produkterna.

  • På liknande sätt gör Svanen och andra miljömärkningsorgan undantag och tillåter enzymer. I Svanen-kriterierna för professionella maskindiskmedel finns följande skrivning: “Enzymer får endast förekomma i produkten i flytande form eller som inkapslade granulat”.

Vår rekommendation till inköpare är att hantera kravet gällande enzymer på liknande sätt som Upphandlingsmyndigheten och Svanen.


Risk vs fara. Riskminskningsämne. Politiskt Giftfri miljö.

https://www.kemi.se/prioguiden/prioritera