BPHR stödjer Kemikalieinspektionens slutsatser angående mikroplaster i kosmetiska och kemiska produkter

Kemikalieinspektionen (KemI) presenterade våren 2018 en rapport från ett regeringsuppdrag – ”Mikroplast i kosmetiska produkter och andra kemiska produkter”. Rapporten sändes ut på remiss från Miljö- och energidepartementet. KTF (Kemiska Tekniska Företagen), där BPHR (Branschföreningen professionell Hygien & Rengöring) är en av flera branschföreningar, har lämnat yttrande över KemIs förslag.

KemIs huvudsakliga förslag är att inte ytterligare begränsa mikroplaster i kosmetiska och kemiska produkter på nationell nivå. Vi stödjer KemIs bedömning.

Läs mer här

Aktuell information maj 2019:

Den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA publicerade den 30 januari ett förslag till begränsning av avsiktligt tillsatta mikroplaster - regler som ska ingå som en del i EUs kemikalielagstiftning REACH.

Den 20 mars öppnade ECHA för s.k. Public Consultation, där alla som önskar har möjlighet att kommentera ECHAs förslag till begränsning av mikroplaster - ‘Restricting the use of intentionally added microplastic particles in consumer or professional use products of any kind’.

ECHAs förslag till begränsning finns här.

BPHRs europeiska branschorganisation AISE arbetar, i samarbete med BPHR och övriga nationella branschföreningar, med att bedöma konsekvenserna av förslaget och lämnar synpunkter till ECHAs Public Consultaiton.