KemI studerar effekterna av kemikalieskatten på elektronik

Kemikalieinspektionen (KemI) har tagit initiativ till en studie som går ut på att genom kemiska analyser undersöka innehållet av klorerade, bromerade och fosforinnehållande flamskyddsmedel i hemelektronik. I undersökningen jämförs elektronik som köptes innan skatten infördes med elektronik som köpts två år efter det att skatten införde.

Syftet med studien är att ta reda på om skatten har lett till en minskning av miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel i vanlig hemelektronik. I studien analyseras bärbara datorer, mikrovågsugnar och kaffebryggare.

-I vårt uppdrag ingår att utveckla olika typer av styrmedel för att minska riskerna med kemikalier. Som ett led i det arbetet vill vi ta reda på vilken effekt kemikalieskatten på elektronik haft, säger Erik Gravenfors, strategisk rådgivare på KemI.

F.n. pågår en insamlingsfas i projektet med bl.a. möten med elektronikbranschen. KemI har också fått ta del av synpunkter som BPHR och systerorganisationen BFS tidigare framfört till Finansdepartementet.

Läs mer på KemIs webbplats