ECHA: Synpunkter på konsultation om mikroplast

BPHRs systerorganisation KoHF har besvarat ECHAs konsultation om mikroplaster. Delar av synpunkterna är relevanta även för BPHR. Konsultationen gällde rapporten från ECHAs socio-ekonomiska kommitté (SEAC). Konsultationen avslutades 1 september.

KoHF har gett kortare synpunkter som baserar sig på de europeiska branschföreningarna CosmeticsEurope’s och AISEs svar. Framför allt har KoHF tryckt på vikten av proportionerliga åtgärder baserade på vetenskap och behovet av tillräckligt långa övergångstider för att möjlighet ska ges att hitta alternativa råvaror. Just detta att finna och säkerställa alternativa råvaror har konstaterats vara den stora tekniska utmaningen. Här menar KoHF också att SEAC i sin rapport, även om den reviderats till det bättre sedan första förslaget, gör ett alltför optimistiskt antagande om alternativa ingredienser rent allmänt, men också specifikt hur SMEs formulerar produkter med avseende på polymerer.

Branschen menar att inkapslade parfymer, solvårdsprodukter, hudvårdsprodukter och övriga “leave-on”-produkter behöver extra långa övergångstider för att det ska vara möjligt att hitta fullgoda alternativ. Vissa produkter, t.ex. inom området make-up, anser KoHF inte alls ska omfattas av begränsningen.

KoHF menar att dessa make up-produkter kommer att belasta vattenmiljön i endast mycket ringa utsträckning och att exponeringen dessutom kan minskas ytterligare då branschen är villig att på förpackningarna introducera information om att produkter bör avlägsnas genom att de torkas av och inte sköljs ner i avloppet.

SEAC ska nu färdigställa en slutlig opinion efter att ha beaktat kommentarer från intressenter. SEACs opinion tillsammans med riskbedömningskommitténs (RAC) opinion fungerar som underlag för vidare regulatorisk process inom ECHA och så småningom i EU:s institutioner.

AISEs svar

Cosmetics Europe’s svar

KoHFs svar

Konsultationen hittar du här