KemI-rapport: Kontroll av bekämpningsmedel, kemiska produkter och varor som säljs via e-handel

Kemikalieinspektionens senaste rapport - Tillsyn 5/21: E-handel 2020, Kontroll av bekämpningsmedel, kemiska produkter och varor som säljs via e-handel - visar bland annat att marknadsplatser utanför EU är sämre på att följa den europeiska kemikalielagstiftningen.

I Kemikalieinspektionens tillsynsprojekt kontrollerade inspektörerna varor, t.ex. elektriska produkter, samt bekämpningsmedel (både biocidprodukter och växtskyddsmedel) och kemiska produkter.

För kemiska produkter, biocidprodukter och växtskyddsmedel finns regler om att information om produktens farliga egenskaper ska finnas med på webbsidan. Nästan ingen av de webbutiker och marknadsplatser som kontrollerades följde dessa regler. Många av de biocidprodukter och växtskyddsmedel som ingick i projektet var heller inte godkända för att säljas i Sverige. För biocidprodukterna saknade 15 av 23 medel ett svenskt godkännande.

I rapport nr 5/21 finns bl.a. att läsa om reklamreglerna för kemiska produkter och bekämpningsmedel inkl. biocider (se sid 29) och tips till företag som säljer på internet (se sid 32). Observera att det för bekämpningsmedel finns särskilda reklamregler om att det alltid ska finnas en uppmaning om att använda bekämpningsmedel med försiktighet och att det inte får finnas vilseledande ord i reklamen som exempelvis ”miljövänligt” (artikel 72 och artikel 66 i biocid- respektive växtskyddsmedelsförordningen).