Kommissionen: Lämna kommentarer på översyner av Reach- och CLP-förordningarna

EU-kommissionen har publicerat så kallade färdplaner för översyn av Reach- och CLP-förordningarna. Färdplanerna innehåller förslag på omfattande förändringar i båda förordningarna. Nu kan alla lämna kommentarer på förslagen fram till den 1 juni.

Färdplanerna för Reach- och CLP-förordningarna är en del av EU-kommissionens Kemikaliestrategi för hållbarhet – på väg mot en giftfri miljö som presenterades 14 oktober 2020. Syftet med strategin är att uppnå en högre skyddsnivå för hälsa och miljö mot farliga kemikalier samt att främja utvecklingen av säkra och hållbara alternativ. För att kunna genomföra förslagen i strategin krävs att både Reach- och CLP-förordningarna revideras.

När det gäller förändringar inom Reach-förordningen handlar förslagen bland annat om ökade krav på information vid registrering av ämnen mellan 1 - 10 ton, åtgärder för att ta hänsyn till kombinationseffekter samt förändringar av nuvarande processer för tillstånd och begränsning.

När det gäller förändringar inom CLP-förordningen handlar förslagen bland annat om införandet av nya faroklasser, en ny faroklass för hormonstörande egenskaper, nya regler kring framtagandet av harmoniserad klassificering och märkning, nya bestämmelser för märkning samt särskilda regler för internetförsäljning av ämnen och blandningar.

Hitta aktuella EU-samråd

Här finns färdplanerna:

Kemikalielagstiftning – översyn av Reach-förordningen för en giftfri miljö

Översyn av EU-reglerna om faroklassificering, märkning och förpackning av kemikalier

Från kansliets sida förutsätter vi att våra europeiska organisationer kommer att lämna in svar och vi kommer att vara delaktiga i det arbetet.