CLP: Förslag till kriterier för hormonstörande ämnen och PMT publicerade

EU-Kommissionen har publicerat sitt förslag till reviderad CLP-förordning (Klassificering och märkning av kemiska ämnen och blandningar).

Det är i form av en delegerad akt som innehåller kriterier för:

  • hormonstörande ämnen katategori 1 (Known or presumed endocrine disruptors for human health/the environment) och kategori 2 (Suspected endocrine disruptors for human health/the environment) samt för

  • PBT och vPvB, Persistent, Bioackumulerande, Toxiskt och mycket Persistent och mycket Bioackumulerande

  • PMT och vPvM. Persistent, Mobilt, Toxiskt och mycket Persistent och mycket Mobilt

Länk till ändringsföreskiften

Länk till bilagan med kriterierna 

Kriterierna har varit föremål för en omfattande debatt och kommer att få stor betydelse hur den slutliga ordalydelsen blir eftersom många ämnen kan bli klassade. Vi kommer att återkomma med en analys av förslaget inom kort!

Kommentarer kan lämnas här innan den 18e oktober

Efter att Kommissionen inhämtat synpunkter går förslaget vidare till Rådet och Parlamentet som har två månader på sig att acceptera eller avvisa akten. Om den accepteras publiceras den. Det sker sannolikt under första kvartalet 2023.

För blandningar föreslås en implementeringsperiod på 36 månader för sättande på marknaden. Sånt som redan satts på marknaden innan ikraftträdande behöver märkas om först efter 60 månader.

Kommissionen kommer att lägga fram ytterligare förslag till att ändra CLPs förordningstext. Bland annat ändringar som syftar till att snabba på processen för att få harmoniserade klassificeringar av ämnen.