Miljökrav

Konkurrensverket - offentlig upphandlings möjligheter till minskade utsläpp behöver konkretiseras

Konkurrensverket menar att den offentliga upphandlingen har goda möjligheter att snabbt nå fram till minskade utsläpp. Upphandlande myndigheter och enheter kan minska klimatpåverkan från sin konsumtion till exempel genom valet av vad som ska upphandlas eller genom att ställa särskilda krav och villkor i upphandlingen.

Engångsplast: Vägledning från Kommissionen

I enlighet med EU-direktivet om engångsplast måste EU-länderna senast den 3 juli i år se till att vissa plastartiklar för engångsbruk inte längre släpps ut på EU-marknaden. Produkter som berörs är bland annat livsmedels- och dryckesbehållare, samt sanitetsartiklar, tobaksartiklar och våtservetter. För våtservetter som innehåller plast införs ett krav på märkning från 3 juli 2021.

Basta tar helhetsgrepp på hormonstörande ämnen i byggvaror

IVL:s dotterbolag Basta arbetar för att fasa ut särskilt farliga ämnen i bygg- och anläggningsprodukter. Efter att EU enats om en definition för hormonstörande ämnen tar Basta nu ett helhetsgrepp på frågan och arbetar tillsammans med IVL fram en vägledning för att bedöma hormonstörande ämnen i byggvaror. Det förekommer att det ställs krav på t.ex. städprodukter enligt Basta.

UH-myndigheten: Kriterier för hållbar upphandling av kemisk-tekniska produkter

Upphandlingsmyndigheten har nu publicerat reviderade kriterier för hållbar upphandling av kemisk-tekniska produkter. Kriterierna är uppdelade på två dokument - ett för kemiska produkter och ett för kosmetiska produkter. Kriterierna ska användas för upphandling av kemisk-tekniska produkter för professionell hygien, rengöring och underhåll inom den offentliga sektorn. Desinfektionsmedel och andra biocider ingår inte i kriterierna.

Svensk Bensinhandel: Hållbar biltvätt

Svensk Bensinhandel, branschförening för servicestationer och leverantörer av biltvättsutrustning, har lanserat projektet Hållbar biltvätt, som är en frivillig certifiering för landets alla biltvättar. Kraven för certifieringen Hållbar biltvätt skiljer sig och är något lägre än Svanens krav, men man räknar istället med att många fler biltvättar kommer att certifieras. Ragnar Unge, VD för Miljömärkning Sverige (Svanen), har reagerat på Svensk bensinhandels initiativ och skriver i en debattartikel att det är vilseledande att kalla kampanjen Hållbar biltvätt för en miljöcertifiering. I en replik skriver Magnus Hedenmark, projektledare för Hållbar biltvätt, "Det behövs mindre revirtänk om miljön ska räddas".

Ny miljöprövningsförordning: Påverkar verksamhetskoder för tillverkande anläggningar

En ny miljöprövningsförordning har beslutats och trädde ikraft den 1 januari 2017. Förordningen innebär ändrade verksamhetskoder för alla tillverkande verksamheter. Ändringen ska enligt Naturvårdsverkets konsekvensutredningen inte påverka särskilt många tillverkare i frågan om man är en A, B- eller C-verksamhet, avgränsningarna ska fortsatt vara desamma, men däremot ändras själva koden.

Svenskt Näringsliv: Handbok om miljöbalken

Miljöbalken är ett mycket omfattande regelverk som i grunden omfattar alla, inte bara företagen, och reglerna kan vara krångliga och svåra att förstå. Nu kommer Svenskt Näringslivs handbok om Miljöbalken ut i en ny upplaga. Där förklaras miljöbalkens regler och deras innebörd på en rad områden, som t.ex. var man får ha sin verksamhet och hur regler om buller, avfall, transporter och energi kan påverka företagets verksamhet. Utöver det finns korta förklaringar och sammanfattningar av viktiga domstolsdomar.

Konsultbolaget ÅF: "Bedöm byggprodukter utifrån hela livscykeln"

Miljöbedömningar av byggprodukter har ett för snävt fokus, något som leder till minskade miljövinster och i vissa fall till ökad miljöbelastning, argumenterar Sten Åke Barr, senior advisor på ÅF, Markus Olofsgård, civilingenjör på ÅF, och Golvbranschens vd Johan Aspelin på SvD Debatt i dag. De hänvisar till en färsk rapport från konsultbolaget ÅF som visar att bedömningsföretagen aldrig eller i väldigt liten utsträckning använder sig av ett livscykelperspektiv. Rapporten visar att företagen i princip bara bedömer materialet i produkterna och sällan tittar på installation, drift, underhåll och återvinning. Tre stora företag bedömer i dag byggprodukter utifrån ett miljöperspektiv: Sunda Hus i Linköping, Byggvarubedömningen och Basta.