Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket - ny regelstruktur beslutas i september 2023

Arbetsmiljöverket kommer att besluta om en ny regelstruktur under september 2023 och den 1 januari 2025 träder de nya reglerna i kraft. Den nya regelstrukturen har arbetats fram under flera år och är en omfattande ändring. Dagens 67 föreskriftshäften sorteras in i 15 nya föreskriftshäften. Det ska fortfarande vara samma nivåer i krav och skydd, förutom inom byggbranschen där det har tillkommit nya regler.

Arbetsmiljöverket: Tillsyn av riskutsatta branscher för smittspridning av Covid-19

Arbetsmiljöverket (AV) har skickat en delrapport av uppdraget “Riktad tillsyn med fokus på riskutsatta branscher för spridning av covid-19” till Arbetsmarknadsdepartementet. AV inspekterar branscher där det förkommer många kontakter mellan människor och där arbete hemifrån inte är ett alternativ, t.ex. butiker, restauranger, fastighetsskötsel och lokalvård.

Lunds Tekniska Högskola: Hur rengöringsprodukter inverkar på hälsan hos dem som städar professionellt

Städning och rengöring har av förklarliga skäl hamnat i ropet under coronapandemin. Men hur påverkas vi av de preparat och medel som används? Karin Lovén disputerade nyligen med en avhandling i aerosolteknologi om hur rengöringsprodukter inverkar på hälsan hos dem som städar professionellt. Här listar hon fakta om rengöringsmedel som är bra för alla att känna till.

Arbetsmiljöverkets remiss ang. ny regelstruktur: Synpunkter senast 11/12

BPHR har deltagit i ett av Arbetsmiljöverkets (AV) intressentmöten där myndigheten informerar om den omfattande remissen gällande ny regelstruktur. I mötet gavs tips och råd om hur man bör angripa remissförslaget och vilka frågor AV önskar återkoppling på. Kansliet har sammanställt en rapport som skickats till BPHRs tekniska kommitté med uppmaning att granska relevanta delar av regelverket. Deadline för kommentarer till kansliet den 11 december.

Arbetsmiljöverket m.fl. myndigheter har gjort kontroller på restauranger

Osäkra degblandare, oskyddade strömförande elkablar och bristfälliga personalutrymmen. Det var några av bristerna som Arbetsmiljöverket hittade när man tillsammans med flera andra myndigheter gjorde oanmälda kontroller av restauranger. Arbetsmiljöverket tipsar om åtgärder, bl.a. i en broschyr “Bra arbetsmiljö på din restaurang”.

Arbetsmiljöverket: Inspektioner mot kemiska risker i arbetet

Arbetsmiljöverket inspekterar f.n. arbetsplatser där kemiska produkter används eller tillverkas. Inspektionsprojektet är en del i ett EU-gemensamt projekt och omfattar tillsynsbesök på ca 1800 arbetsplatser i Sverige. Inspektion kommer att göras inom bland annat städ, golv- och plattsättare, tillverkning, jord och skog, bilverkstäder, avfallshantering, hotell och restaurang, hälso- och sjukvård samt skolor.

Arbetsmiljöverket: Brister i kemikaliehantering på många arbetsplatser

Under två veckor har Arbetsmiljöverket inspekterat hanteringen av farliga kemiska ämnen på drygt 1 800 arbetsplatser. Drygt åtta av tio inspekterade arbetsplatser har fått krav på att åtgärda brister kopplat till sin kemikaliehantering. Det har framför allt handlat om bristande dokumentation och att förteckning över farliga ämnen på olika sätt inte är komplett.

Arbetsmiljöverket inspekterar hotell- och restaurangbranschen

Under 2018, med start i februari, kommer Arbetsmiljöverket att inspektera omkring 650 arbetsplatser inom hotell- och restaurangnäringen i hela landet. Den huvudsakliga inriktningen är tillsyn av det systematiska arbetsmiljöarbetet med särskilt fokus på organisatoriska och sociala arbetsmiljöfrågor som arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling eller hot och våld. För stor arbetsbelastning kan medföra att anställda tar risker som att lyfta tungt eller att använda arbetsverktyg på ett felaktigt sätt.

Arbetsmiljöverket: Remiss om föreskrifter om smittrisker

Arbetsmiljöverket har sänt ut på remiss förslag till föreskrifter om smittrisker och ber om synpunkter senast den 5 januari 2018. Syftet med förändringen som föreslås är att förtydliga reglerna om arbete som innebär smittrisker. De föreslagna reglerna fokuserar på hygieniska förebyggande åtgärder. Risker som inte är smittrisker föreslås istället hanteras i andra föreskrifter.