Naturvårdsverket: Så ska produktvalsprincipen tillämpas

Naturvårdsverket släpper en ny vägledning om hur miljöbalkens produktvalsprincip ska tillämpas. Vägledningen är en del av Naturvårdsverkets arbete för att förstärka tillämpningen av miljöbalkens hänsynsregler. Vägledningen är inriktad på hur tillsynen över produktvalsprincipen ska tillämpas på verksamheter som använder kemiska produkter.

Arbetsmiljöverket: Remiss om föreskrifter om smittrisker

Arbetsmiljöverket har sänt ut på remiss förslag till föreskrifter om smittrisker och ber om synpunkter senast den 5 januari 2018. Syftet med förändringen som föreslås är att förtydliga reglerna om arbete som innebär smittrisker. De föreslagna reglerna fokuserar på hygieniska förebyggande åtgärder. Risker som inte är smittrisker föreslås istället hanteras i andra föreskrifter.

Folkhälsomyndigheten: Tvärsektoriell nationell handlingsplan mot antibiotikaresistens

IIH deltog i en hearing på Folkhälsomyndigheten den 17 november. Hearingen diskuterade förslag till tvärsektoriell handlingsplan mot antibiotikaresistens, som hade skickats ut innan mötet. Några av målen i Sveriges strategi för arbetet mot antibiotikaresistens berör IIH. Det gäller främst de områden där hygienaspekter kommer in.

Kommissionen: Kriterier för hormonstörande egenskaper hos biocidämnen fastställda

EU-kommissionen har nu publicerat kriterier för hormonstörande egenskaper hos ämnen som används i biocidprodukter. Kriterierna är vetenskapligt baserade och ska användas för att bedöma om biocidämnen är hormonstörande för människor och djur. Kriterierna ska tillämpas fr.o.m. den 7 juni 2018.

Finansdepartementet: Bekämpningsmedelsskatteutredningen publicerad

Utredningen om skatt på tungmetaller och andra hälso- och miljöfarliga ämnen samt översyn av bekämpningsmedelsskatten (SOU 2017:102) har överlämnat sitt betänkande till regeringen. Utredningen förslår också att nuvarande lag om skatt på bekämpningsmedel tas bort. Det innebär att de oklarheter i omfattningen av nuvarande lag från 1984 försvinner. Utredningen skriver: "Sammanfattningsvis bedömer utredningen att skatten på biocider i sin nuvarande form inte är ett effektivt styrmedel och bör tas bort".