Kemikalieinspektionen

Kemikalieinspektionen: Nyhetsbrev om biocider

Det går nu att anmäla sig till ett nytt nyhetsbrev om biocider från Kemikalieinspektionen. Det nya biocidnyhetsbrevet kommer bland annat att innehålla information om regeländringar, viktiga datum att hålla reda på, godkännanden för verksamma ämnen och aktuella samråd. Brevet riktar sig till företag som tillverkar, importerar eller säljer biocidprodukter eller biocidbehandlade varor.

KemI-remiss: KIFS 2008:2 om särskilt farliga kemiska produkter

Kemikalieinspektionen har nu på remiss förslag till ändring i föreskriften som bl.a. täcker in reglerna om särskilt farliga kemiska produkter. IIH ser ut att kunna glädja sig åt ett genombrott i vårt trägna arbete med att få till stånd en ändring av detta regelverk! Nu äntligen föreslås att kravet på tillstånd för yrkesmässig överlåtelse av produkter klassade Frätande på huden i farokategori 1A slopas. KemI föreslår också att kategorin STOT RE 1 lyfts ut ur begreppet särskilt farliga produkter.

KemI: Stora skillnader mellan EU-länders tolkning av biocidregler

De europeiska länderna gör olika bedömningar av var gränsen ska dras mellan biocidprodukter och biocidbehandlade varor, enligt en ny rapport från Kemikalieinspektionen. Rapporten visar också att många varor som marknadsförs som till exempel "antibakteriella" saknar information om vilka kemiska ämnen de har behandlats med.

KemI: Remissförslag om register för nanomaterial och EU-försäkran och CE-märkning

Kemikalieinspektionen har skickat ut en remiss med förslag till ändringar i KIFS 2008:2 om kemiska produkter. Ändringarna innebär bland annat ett förslag om att införa registrering av nanomaterial för de kemiska produkter som rapporteras till produktregistret. Bestämmelserna motsvarande 5 kap. 39-49 §§ flyttas till 9 kap. Elektrisk och elektronisk utrustning. Den ändring som görs gäller EU-försäkran (förslagets 9 kap. 5 § samt bilaga 6). En mindre ändring föreslås i paragrafen som gäller CE-märkning.

KemI utreder utökat inrapporteringskrav av PFAS till produktregistret

Kemikalieinspektionen har i regeringsbeslut om handlingsplanen för en giftfri vardag, fått i uppdra att ta fram ett åtgärdsprogram för högfluorerade ämnen (PFAS). Inom uppdraget har KemI beslutat att undersöka förutsättningarna för höjda krav på inrapportering av PFAS till produktregistret på motsvarande sätt som för nanomaterial. Undersökningen ska vara klar innan årsskiftet 2016/2017 då förslag kommer att lämnas till regeringen. En viktig del i undersökningen är att ta med berörda företags perspektiv. Därför deltar kansliets branschföreningar i en referensgrupp.

Regeringen stärker Kemikalieinspektionens budget

Enligt föreslagen budget ska Kemikalieinspektionen få ytterligare resurser att driva arbetet med Giftfri vardag. Fokus kommer bland annat att vara på högfluorerade miljögifter (PFAS) och på farliga ämnen i konsumentprodukter. Kemikalieinspektionen kommer också få stärkt budget för att öka effektiviteten i handläggningen av ansökningar gällande biocidprodukter.

KemI: Föreskrift om nanomaterial tas fram under hösten

Kemikalieinspektionen har aviserat att de kommer att ta fram en föreskrift om nanomaterial under hösten 2016. Föreskriften kommer att träda i kraft den 1 januari 2018. Förslaget innebär att de företag som anmäler produkter till produktregistret även måste ange om produkterna innehåller nanomaterial, och i så fall vissa uppgifter om nanomaterialet.

KemIs tillsynsprojekt om båtvårdsprodukter

Många företag som säljer båtvårdsprodukter ger inte kunderna rätt information om miljö- och hälsofaror med produkterna. Vid KemIs granskning hittades brister hos fyra av fem företag. Under våren 2016 har KemI genomfört ett tillsynsprojekt av 29 företag som importerar eller tillverkar båtvårdsprodukter och säljer dem i Sverige. Bland företagens produkter finns t.ex. impregneringsmedel, rengöringsmedel och lacker, medan båtbottenfärger inte har ingått i detta tillsynsprojekt.

KemI-rapport: Strategi för att minska användningen av högfluorerade ämnen (PFAS)

Användningen av högfluorerade ämnen (PFAS) som kan förorena miljön bör upphöra på sikt. Det framhåller KemI i en delrapport som överlämnas till regeringen idag. Enligt rapporten är PFAS extremt svårnedbrytbara i miljön, de ansamlas i levande organismer och de är dokumenterat giftiga. KemI skriver också att ämnena kan finnas i t.ex. impregnerade textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläckningsskum.