ECHA: Förslag om nya ämnen på tillståndslistan i Reach

Den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA föreslår att ytterligare sju svhc-ämnen (substances of very high concern) ska föras upp på tillståndslistan, bilaga XIV i Reach-förordningen. Ett av ämnena (1-methyl-2-pyrrolidone, förkortat NMP) har identifierats som ett ämne som används i vissa ytbehandlings- och rengöringsapplikationer som t.ex. polishborttagning, ugnsrengöring, grafitti removers och färgborttagning.

ECHA utreder restriktioner för mikroplast

Kommissionen har gett ECHA i uppdrag att utreda ett förslag till restriktion för avsiktligt tillsatta mikroplaster i diverse olika produkter. Restriktionen ska ske i enlighet med REACH bilaga XV. Förslaget omfattar både konsumentprodukter och produkter för yrkesmässig användning. Det kan röra sig om både kosmetiska produkter och kemiska produkter.

Kemikalieskatten 10 månader senare

Kemikalieskatten på elektronik trädde i kraft 1 april förra året. Under juli till november gav skatten ett extra tillskott till statskassan på 425 miljoner och prognosen för 2018 ligger på drygt två miljarder. Men många anser att skatten är ogenomtänkt och inte fyller sitt syfte. Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund kommenterar branschens kritik.

Arbetsmiljöverket inspekterar hotell- och restaurangbranschen

Under 2018, med start i februari, kommer Arbetsmiljöverket att inspektera omkring 650 arbetsplatser inom hotell- och restaurangnäringen i hela landet. Den huvudsakliga inriktningen är tillsyn av det systematiska arbetsmiljöarbetet med särskilt fokus på organisatoriska och sociala arbetsmiljöfrågor som arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling eller hot och våld. För stor arbetsbelastning kan medföra att anställda tar risker som att lyfta tungt eller att använda arbetsverktyg på ett felaktigt sätt.

Finansdepartementet: Remiss om bekämpningsmedelsskatten

Betänkande av Utredningen om skatt på tungmetaller och andra hälso- och miljöfarliga ämnen samt översyn av bekämpningsmedelsskatten (SOU 2017:102) har sänts ut på remiss från Finansdepartementet. Under utredningens gång har IIH varit engagerad och fört in fakta och synpunkter. Vi har i ett slutskede gett vårt fulla stöd till utredningens uppfattning: "Utredningen föreslår att beskattningen på bekämpningsmedel som inte är växtskyddsmedel tas bort".