ECHA

ECHA: Status för REACH-begränsning av mikroplaster

ECHA fortsätter utredningen om en REACH-begränsning av mikroplaster i kosmetiska och kemiska produkter och hur en sådan begränsning i så fall ska formuleras. De stora frågorna är bland annat definitionen för mikroplast och vilka socioekonomiska konsekvenser en eventuell begränsning skulle ge och vilka produktområden som ska vara i fokus.

ECHA: CoRAP 2018-2020 med 108 ämnen (inklusive kosmetikaingredienser) uppdaterad

EU:s kemikaliemyndighet ECHA har uppdaterat Draft Community Rolling Action Plan (CoRAP)  för åren 2018-2020. Ämnena som adderas till CoRAP misstänks kunna innebära en risk för människans hälsa eller för miljön och är föremål för en kommande riskbedömning enligt REACH. Kosmetikbranschen har noterat att ett antal av dessa kan användas i kosmetiska produkter. 

ECHA: Biocidförordningen - vägledning om hormonstörande ämnen

ECHA har tillsammans med EFSA (European Food Safety Authority) publicerat en teknisk vägledning för identifiering av hormonstörande ämnen under biocidproduktförordningen och växtskyddsmedelsförordningen. Kriterierna för biocider tillämpas från den 7 juni. Den 19 juni arrangerar ECHA ett webinar för att förklara den praktiska tillämpningen av kriterierna.

ECHA: Förslag om nya ämnen på tillståndslistan i Reach

Den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA föreslår att ytterligare sju svhc-ämnen (substances of very high concern) ska föras upp på tillståndslistan, bilaga XIV i Reach-förordningen. Ett av ämnena (1-methyl-2-pyrrolidone, förkortat NMP) har identifierats som ett ämne som används i vissa ytbehandlings- och rengöringsapplikationer som t.ex. polishborttagning, ugnsrengöring, grafitti removers och färgborttagning.

ECHA utreder restriktioner för mikroplast

Kommissionen har gett ECHA i uppdrag att utreda ett förslag till restriktion för avsiktligt tillsatta mikroplaster i diverse olika produkter. Restriktionen ska ske i enlighet med REACH bilaga XV. Förslaget omfattar både konsumentprodukter och produkter för yrkesmässig användning. Det kan röra sig om både kosmetiska produkter och kemiska produkter.

ECHA: Guide för humanhälsa i biocidproduktförordningen uppdaterad

ECHA har publicerat Guidance on the Biocidal Products Regulation, Volume III, Human Health - Assessment & Evaluation (Parts B+C), Version 4.0. Det är sektion 6 angående bedömning av exponering av boskap för aktiva biocidämnen som tillkommit. Innan dess publicerades version 3 med vägledning avseende risk vid överföring av biocidämnen till livsmedel.

ECHA: In situ-genererade verksamma ämnen

Echa publicerade tidigare en lista över de in situ-genererade verksamma ämnen för vilka en ansökan om godkännande skickades in enligt artikel 93 (EU:s biocidförordning) i tid. För dessa ämnen gäller övergångsreglerna i artikel 93, vilka fungerar på ungefär samma sätt som övergångsreglerna i artikel 89. Verksamma ämnen som inte står med på listan får inte genereras för biocidanvändning efter den 1 sept 2017.

ECHA: Biocidbehandlade varor

Echa publicerade på försommaren en lista över de verksamma ämnen för vilka en ansökan om godkännande skickades in i tid enligt artikel 94 i förordning (EU) nr 528/2012 (EU:s biocidförordning). Det innebär att ämnena som finns på listan får användas i behandlade varor, utöver övriga ämnen i granskningsprogrammet (EU förordning nr 1062/2014).